Stichting Bovem maait rogge in Smeerling

Foto: Jan Glazenburg

SMEERLING – Vandaag werd op een natuurakker in Smeerling de rogge gemaaid.

Op een perceel grond aan de Onstwedderweg in Smeerling werd vandaag door Stichting Bovem op authentieke wijze de rogge geoogst. Dit gebeurde met een zelfbinder, een getrokken combine en twee zelfrijdende combines. Voordat met het oogsten kon worden gestart werd met een hakselaar een pad gemaaid om plaats te maken voor de schaftkeet van de stichting.

Het perceel maakte ruim 50 jaar geleden onderdeel uit van de ruilverkaveling. Toen werden er een 20 tal graven aangetroffen van zowel volwassenen als kinderen. Onderzoek wees uit dat de graven zo’n 3.000 jaar oud waren. De overledenen waren in foetushouding begraven. Er werd toen besloten de graven niet te verstoren maar te bedekken met een dikke laag aarde.

Het perceel wordt tegenwoordig aangemerkt als een stukje natuurgebied, waar ieder jaar rogge gezaaid wordt. De grond wordt niet bemest. De rogge die geoogst wordt, wordt het volgend jaar weer ingezaaid, zodat ook dan de oogstwerkzaamheden, net als vandaag, door Stichting Bovem op historische wijze kunnen plaatsvinden.

De schoven worden opgeslagen en in 2023 op een dorsmiddag gedorst.

Foto’s: Jan Glazenburg, klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.