Laatste bevrijder van Veele overleden

Foto: Bé Eelsing

LEOPOLDSBURG, VEELE – Gisteren is de laatste bevrijder van Veele, de heer Jaak Daemen, overleden.

De heer Jaak Daemen maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Belgian S.A.S., een elite-eenheid die is ontstaan in Engeland. Hij heeft opdrachten uitgevoerd in Nederland, Duitsland en Denemarken. De sectie van Daemen heeft onder leiding van Kolonel Blondeel een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Veele, waarbij drie Belgische SAS paratroepers het leven lieten.

Voor zijn rol in de bevrijding van Veele en zijn essentiële en structurele bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse herdenking in Veele, werd Daemen in 2017 benoemd als ereburger van de toenmalige gemeente Vlagtwedde. De heer Daemen kon er toen om gezondheidsredenen niet bij zijn. De erepenning werd destijds door zijn zoon in ontvangst genomen.

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat de heer Daemen gisteren op 97 jarige leeftijd is overleden. Hij is geboren op 13 december 1924. De uitvaartplechtigheid zal op 13 augustus 2022 plaats vinden in Leopoldsburg (België).

Foto’s: Bé Eelsing

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.