Collectanten gezocht voor de collecteweek Nierstichting

Foto ingezonden door Jasper Schepers

REGIO – Voor Musselkanaal, Ter Apel, Stadskanaal en omliggende dorpen worden collectanten voor de Nierstichting gezocht.

Ruim 60.000 collecte vrijwilligers collecteren van 18 tot 24 september tijdens de collecteweek van de
Nierstichting. In het hele land gaan die week collectanten op pad om geld in te zamelen voor het welzijn van nierpatiënten. En dat is hard nodig, want leven met een nierziekte beperkt je enorm. Daarom gaat de
Nierstichting door totdat elke nierpatiënt weer de vrijheid heeft om gewoon te kunnen leven.

Weinig mensen weten hoe het is om een nierziekte te hebben en hoe dat je leven beperkt. Als er iets kenmerkend is aan nierpatiënten, is dat het volhouders zijn. Ze móeten dat wel zijn. Jarenlang dialyseren. En als er dan een donornier beschikbaar komt en de operatie plaatsvindt, dan is het nog maar afwachten of de nier niet wordt afgestoten. Als dat gebeurt, begint alles weer opnieuw.

In cijfers
Bijna 17.000 mensen in Nederland hebben nierfalen, waardoor ze een nierfunctie-vervangende behandeling (hebben) ontvangen zoals dialyse of een transplantatie. In Nederland moeten 6.500 mensen dialyseren om in leven te blijven. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten. 1,7 miljoen mensen in Nederland heeft chronische nierschade. Daarvan lopen 220.000 een hoog tot zeer hoog risico op nierfalen en overlijden door hart- en vaatziekten. Zij krijgen mogelijk te maken met dialyse of transplantatie.

Klik HIER om u aan te melden als collectant

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.