GroenLinks: zet het leger in voor humane opvang asielzoekers

Foto ingezonden

TER APEL – Rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel speelt zich al maanden een humanitair drama af. Dagelijks slapen honderden mensen noodgedwongen buiten, met gisteren als absoluut dieptepunt een kind dat is overleden in de noodopvang. Ondanks de ernst van de situatie zorgt de Rijksoverheid niet voor een oplossing. De fracties van GroenLinks in de Provinciale Staten en de gemeenteraad van Westerwolde willen niet langer afwachten en doen daarom een ingrijpende oproep aan het bestuur van Veiligheidsregio Groningen: het leger moet gevraagd worden om humanitaire hulp te verlenen. 

“Onacceptabel, onmenselijk en beschamend.” Met deze woorden reageert Statenfractievoorzitter Hendri Meendering op de berichtgeving rondom Ter Apel. Woensdagochtend bleek dat meer dan 700 mensen de nacht hebben doorgebracht buiten de hekken van het aanmeldcentrum. Later kwam het nieuws naar buiten dat in de noodopvang in een nabijgelegen sporthal een drie maanden oude baby was komen te overlijden. Dergelijk leed mag niet voorkomen in Nederland. Dit moet en kan anders. 

Voor de korte termijn vraagt GroenLinks daarom het bestuur van Veiligheidsregio Groningen een beroep te doen op humanitaire inzet van het leger, om een voorportaal voor de opvang in te richten: “Het leger kan zorgen voor humane opvang in goede tenten, registratie van de inkomende asielzoekers en het vervoer van en naar het aanmeldcentrum in Ter Apel voor mensen die een afspraak hebben,” zegt Statenlid Bas de Boer. “Zo komt er een menselijke tijdelijke opvang, in afwachting van de opening van meerdere opvangcentra in Nederland.” 

“Dit is een crisissituatie die vraagt om een acute crisisaanpak. Wanneer de regering hier geen verantwoordelijkheid voor neemt, proberen we dit zelf te regelen. Daarom vragen we om een humane inzet van het leger, om Ter Apel en iedereen die hier verder bij betrokken is te ontlasten. De volgende stap is een eerlijk asielbeleid, waarbij alle gemeenten in het land hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Er zijn voldoende leegstaande gebouwen die op korte termijn ingericht kunnen worden voor de opvang, maak dit kleinschalig en er zal zeker draagvlak ontstaan,” aldus Meendering. 

De humanitaire hulp van het leger moet zorgen voor ontlasting van het dorp Ter Apel. Een nieuw voorportaal komt bij voorkeur niet in in het dorp zelf. “Op dit moment ligt alle druk op Ter Apel. Wij pakken graag onze verantwoordelijkheid, maar kunnen dit niet alleen. Op deze manier kan Ter Apel zich focussen op een menswaardige en zorgvuldige asielprocedure en wordt ook de druk op het dorp zelf beperkt,” aldus Eize Hoomoedt van GroenLinks Westerwolde.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.