Bezoekers Middeleeuws Ter Apel helpen mee bij archeologische opgravingen

Foto: Catharina Glazenburg

TER APEL – Bezoekers van Middeleeuws Ter Apel mochten meehelpen bij de archeologische opgravingen.

Op woensdag 31 augustus gaf gedeputeerde van de provincie Groningen, Mirjam Wulfse, het officiële startschot van de archeologieprojecten rondom Museum Klooster Ter Apel. Eerstejaarsstudenten Archeologie aan de Rug maakten o.l.v. professionele archeologen een proefsleuf. Meteen werden er al vondsten gedaan, zoals een knoop uit de 16e eeuw en een gedeelte van een plavuis uit de Middeleeuwen.

Uit onderzoek is gebleken dat bij het klooster vroeger drie grachten hebben gelegen. Ook heeft er waarschijnlijk voor 1465, het stichtingsjaar van het Kruisherenklooster, een ander religieus gebouw gestaan.

Tijdens Middeleeuws Ter Apel mochten bezoekers ook “schatgraven”. In de proefsleuf waren ze in de weer met metaaldetectoren, troffels en schepjes. Het afgegraven zand werd zorgvuldig gezeefd. Er werden onder anderen musketkogels gevonden.

Archeologen Stijn Arnoldussen (RUG), Ko Lenting (RAAP/SAM) en medewerkers van de Stichting Archeologie en Monument Emmen (SAM) gaven informatie. De archeologieprojecten op de kloosterenclave worden mogelijk gemaakt door De Stichting Gebroeders Hesse Fonds en de Provincie Groningen. Er is vijf jaar voor uitgetrokken.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.