Open Monumentendag Veendam

Foto: Jan Glazenburg

VEENDAM – Op zaterdag 10 september en zondag 11 september 2022 openen 9 monumenten in Veendam hun deuren tijdens de Open Monumentendag. Dit jaar staat het thema ‘duurzaamheid’ centraal.

Wethouder Annelies Kleve draagt Open Monumentendag een warm hart toe: “Het is dé kans om een plek of gebouw van binnen te bekijken waar je normaal niet komt. Het rijke Veenkoloniale verleden van de gemeente Veendam is te herkennen aan onze prachtige monumenten. Tijdens Open Monumentendag een uitgelezen kans om deze van binnen en van buiten te bewonderen.”

Duurzaamheid
Het landelijke thema ‘duurzaamheid’ verwijst naar de energietransitie maar ook naar het langdurig gebruik en behoud van de functie van het monument. Dat sluit heel goed aan bij het Veendammer cultureel erfgoed. In Veendam zijn prachtige voorbeelden van monumenten die door inspanning van particuliere eigenaren, stichtingen, kerkgenootschappen en vele vrijwilligers in goede staat verkeren. Wethouder Annelies Kleve: “Door het duurzaam omgaan met ons erfgoed kunnen vele generaties na ons ook genieten van de rijke historie van Veendam.”

Winkler Prins wandelroute

In het Veenkoloniaal Museum wordt de geschiedenis van de Veenkoloniën verteld en zijn ook de tijdelijke exposities de moeite waard. Het oudste gedeelte van het gemeentehuis is geopend. De oorspronkelijke tekeningen van de verbouw van het gemeentehuis in 1913 van architect Stuivinga worden tentoongesteld. Het rijksmonumentale pand Van Heijningen Bosch aan het Beneden Oosterdiep is te bezichtigen evenals de Margaretha Hardenbergkerk en de Rooms-Katholieke kerk Veendam/Wildervank. Ook op verschillende andere plekken zijn monumenten geopend.

In het gemeentehuis en het VVV-agentschap is de Winkler Prins wandelroute gratis verkrijgbaar. Deze wandeling is 6,5 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Programmaboekje

Bent u benieuwd naar de opengestelde monumenten in Veendam? Ze staan allemaal in een programmaboekje. Exemplaren van dit boekje zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle opengestelde monumenten. U kunt de gids ook downloaden op www.veendam.nl/OMD.

Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op: www.openmonumentendag.nl.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.