Christelijk Mannenkoor Albatros zingt op 9 oktober in de Magnuskerk van Bellingwolde

Foto ingezonden door Hensen Trenning

BELLINGWOLDE – Na een aantal orgelconcerten, de laatste op 18 september door Winfried Dahlke, wordt de concertreeks in de Magnuskerk in Bellingwolde op zondag 9 oktober om 16.00 vervolgd met een optreden het Christelijk Mannenkoor Albatros uit Nieuwe Pekela.

Het Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros uit Nieuwe Pekela is sinds begin september van dit jaar weer met haar repetities van start gegaan. Albatros heeft een hectische periode achter de rug. Met weemoed wordt nog steeds terug gedacht aan het overlijden van haar befaamde en geliefde dirigent Anton Stulp in april 2019. De periode daarna kende weliswaar nog enkele hoogtepunten, zoals de concerttrip naar het bevriende Engelse mannenkoor Louth Male Voice Choir, alsmede enkele andere geslaagde concerten, o.a. in theater vanBeresteyn Veendam, Magnuskerk Bellingwolde, concerten in Damwoude en Garyp in Friesland, AA-kerk Groningen, en Kerstconcert Musselkanaal (samen met het Neva-ensemble uit St Petersburg), maar daarna sloeg de Corona-crisis hard toe, waardoor vanaf maart 2020 alle repetities en concerten moesten worden geannuleerd. Uiteindelijk duurde het tot najaar 2021 voordat er weer voorzichtig kon worden herstart.

In de tussenliggende tijd vond er een dirigent-wisseling plaats, maar helaas haakten ook een aantal koorleden af door diverse oorzaken. Albatros staat sinds eind 2021 onder leiding van dirigent Bouko Tiggelaar, die eerder ook was ingevallen tijdens de ziekte van Anton Stulp en tevens Albatros eerder als organist heeft begeleid. Daarnaast functioneert koorlid Gert Immerzeel als 2e pianist. Ingaande september 2022 maakt Gertie Bruin, tevens vaste accordeonist van Albatros, als 2e dirigent zijn debuut bij het koor.

Tijdens het concert in de Magnuskerk in Bellingwolde zullen weer diverse genres koormuziek ten gehore worden gebracht. Dit vergde deze keer echter wel eerst een serieuze afweging. Na de onverwachte inval van Rusland in Oekraïne vond Albatros het om politiek-gevoelige redenen niet gepast om (voorlopig) nog haar befaamde Russisch repertoire te zingen. Maar inmiddels is er diepgaand tekstueel onderzoek gedaan naar diverse liederen, om de inhoud daarvan te toetsen. De liederen dienen politiek neutraal te zijn en geen teksten van oorlog en geweld in zich te hebben. De Russische taal is net als het Nederlands en andere talen een taal die gesproken wordt en waarin gezongen wordt over, liefde, emotie, romantiek, over God en wat ons bezig houdt.

En daaruit bleek dat in elk geval meerdere Byzantijns-liturgische liederen weer zouden moeten kunnen. Met de concertcommissie is hieromtrent ook gericht van gedachten gewisseld, met als uitkomst dat Albatros in de Magnuskerk en ook elders in principe weer enkele titels van dit genre gaat zingen.

Daarnaast zal ander Albatros-repertoire ten gehore worden gebracht, zoals Engelstalige hymnes en spirituals, internationale highlights, een aantal Groningstalige liederen (o.a. Ede Staal), alsmede enkele werken met orgelbegeleiding. Hopelijk zullen veel mensen deze gelegenheid aangrijpen om Albatros te komen beluisteren in de prachtig gerestaureerde Magnuskerk, hetzij als trouwe luisteraars van het befaamd Albatros-repertoire, hetzij als kennismaking voor de eerste keer. We kunnen als commissie dit concert sterk bij u aanbevelen. We kijken er naar uit!. In de pauze wordt er thee en koffie geschonken.

Informatie over de concerten vindt u op www.pkn_bellingwolde.nl of  www.albatros-koor.nl .

Ingezonden door Hensen Trenning

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.