Echtpaar van Veghel viert 60 jarig huwelijksjubileum

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE, BLIJHAM – Vandaag viert het echtpaar van Veghel-van Bakel hun diamanten huwelijksjubileum.

De heer Johannes, Franciscus, Norbertus (Jan) van Veghel, geboren te Eindhoven op 25 januari 1939 en mevrouw Martina, Gordina, Gerarda, Adriana (Dinie) van Bakel, geboren op 25 januari 1941 te Utrecht, zijn vandaag 60 jaar getrouwd. Zij werden namens de gemeente Westerwolde gefeliciteerd door locoburgemeester Giny Luth. Als cadeau nam zij de ingelijste huwelijksakte van het bruidspaar mee.

Jan en Dinie leerden elkaar kennen toen Jan met een vriend ging biljarten. Hij had daarvoor geld van zijn moeder gekregen: één gulden en vijftig cent. Vijfenzeventig cent voor een biertje en vijfenzeventig cent voor het biljarten. Jan had die dag vrij van militaire dienst. Onderweg kwamen ze twee meisjes tegen. De kleinste was Dinie. Hij stapte van zijn fiets en samen liepen ze verder.

Het was liefde op het eerste gezicht. Na twee weken werd hij door de vader van Dinie thuis uitgenodigd. Dinie zorgde daar voor het huishouden en haar twee zusjes en broertje. Hun moeder overleed toen Dinie 14 was; het jongste kindje was toen anderhalf.

Dat zorgen voor de kinderen zijn Jan en Dinie blijven doen, ook toen ze getrouwd waren. Later kwamen ook de kinderen van de broer en zussen van Dinie veel bij hen over de vloer. Het echtpaar zelf bleef kinderloos.

Jan ging werken als werkvoorbereider bij DAF Finance Compagny in Helmond. Dinie werkte daar in het ziekenhuis. Toen het met het bedrijf slecht ging, liet Jan zich uitkopen. Het echtpaar besloot te verhuizen naar het noorden. Ze gingen vaak kamperen in Drenthe en zochten daar naar een woning. Uiteindelijk kwamen ze in de provincie Groningen terecht, aan de 2e Vennenweg in Bellingwolde. Een huisje in het bos, met voldoende ruimte voor onder anderen hun paard. Later verhuisden ze naar een appartement aan de Reidersingel, maar daar kon Jan niet aarden. Een woning met een ruime tuin bij het park in Blijham werd hun nieuwe thuis. Jan woont daar nog steeds. Hij verbouwt groenten, bramen en druiven in zijn tuin en kas. Hij vriest de groenten in, maakt jam en doet de huishouding. Ook zorgt hij voor zijn twee poezen en is imker. Tijd voor bijvoorbeeld t.v. kijken gunt hij zich niet.

Dinie woont in verpleegcentrum Akkerheem in Bellingwolde. Jan komt dagelijks bij haar en neemt haar regelmatig mee naar huis en voor een uitstapje. Ze hebben het, ondanks dat ze niet meer samen kunnen wonen, goed samen vertelt hij. Hij is blij en dankbaar dat er bij Akkerheem zo goed voor zijn vrouw (en ook een beetje voor hem) wordt gezorgd. Dat blijkt ook vandaag: de kamer is versierd en de koffie met gebak staat klaar.

Toch hadden ze zich deze dag anders voorgesteld; als alles goed was gegaan waren ze nu op een cruiseschip op de Atlantische Oceaan geweest. Binnenkort trakteren ze de andere bewoners en het personeel op een rijsttafel en wordt hun huwelijksfeest nog eens dunnetjes overgedaan.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.