Wereld Alzheimerdag op 21 september; Dementie info-markt in De Boschpoort voor mantelzorgers en voor mensen die meer willen weten over dementie

Foto v.l.n.r. Femke Wight-Dekker (mantelzorgondersteuner Welzijn Westerwolde/Coördinator Alzheimercafé Oldambt-Westerwolde), Hilda van der Woude (wijkverpleegkundige, case-manager dementie Welzijn Westerwolde) en Ina Hartjes (coördinator netwerk dementie Oldambt) Ingezonden door Frans Stegeman


WINSCHOTEN – Wat is er mogelijk, wanneer je te maken hebt, of wellicht in de toekomst te maken krijgt met dementie, ziekte nummer één in de wereld. Om hier achter te komen wordt er op woensdag 21 september van 14:00 tot 17:00 uur een grote dementie info-markt georganiseerd in De Boschpoort (Boschplein 2) te Winschoten. Deze dag is ook ‘Wereld Alzheimer Dag’ en de ideale dag om zo’n markt te organiseren door het Alzheimercafé in samenwerking met Sociaal Werk Oldambt en Welzijn Westerwolde.

Hilda van der Woude, wijkverpleegkundige en casemanager dementie: “Bijna iedereen kent wel iemand die de ziekte dementie heeft. En helaas wordt er in de meeste gevallen laat aan de bel getrokken om je voor te kunnen bereiden op wat er komen gaat. Daarom houden wij deze info-markt. De markt is voor iedereen die te maken heeft met dementie of hier meer over wil weten. Iedereen is welkom. In Nederland hebben 290.000 mensen dementie, waarvan er zo’n 15.000 jonger zijn dan 65 jaar. Het is niet alleen de persoon die getroffen wordt door dementie, maar minimaal 5 personen hebben er dan ook mee te maken. Het is een vrij ingewikkelde ziekte. Het kan zijn dat iemand vergeetachtig wordt, zijn/haar partner niet meer herkent, vergeet het gas uit te doen of wegloopt van huis en de weg naar huis niet meer weet terug te vinden. Dit zijn heel ingrijpende zaken waar de familie mee te maken krijgt. En daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden”.


Op deze Wereld Alzheimer Dag staat De Boschpoort met een informatiemarkt helemaal in het teken van dementie. Voor elke vraag, met betrekking tot deze ziekte, kun je hier informatie krijgen. Vragen als ‘Ik ben vergeetachtig, heb ik nu dementie?’ ‘Kan ik nog autorijden?’. Daarom zijn onder andere rijschoolhouder Ludolf Niemeijer, de wijkagent, vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland, verschillende thuiszorgorganisaties en medewerkers van Sociaal Werk Oldambt en Welzijn Westerwolde etc. aanwezig om informatie te verstrekken.


“Dementie is een ziekte die men graag verborgen wil houden. Van zoiets als “met mij is niets aan de hand” en men houdt zich groot. En juist daarom hopen we de ziekte uit de taboesfeer te halen. Helaas komen wij met regelmaat in aanraking met mensen, waarvan dementie al in een behoorlijk vergevorderd stadium is. De partner houdt het hele huishouden nog gaande, maar pas wanneer het over de schoenen loopt, worden wij ingevlogen. Deze informatiemarkt heeft natuurlijk ook een feestelijk karakter, met lekkere hapjes, vlaggetjes, met veel kramen en natuurlijk heel veel informatie, waar iedereen wel iets van zijn of haar gading tussen vindt. Het is juist van belang om je te verdiepen in deze ziekte, zeker nu we gelukkig met z’n allen ouder worden dan voorheen”, zegt Hilda.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Femke Wight-Dekker, info@welzijnwesterwolde.nl of telefonisch 0599-582460.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.