Zonder schort: blog van Ellen Kruize

Foto: Annet Eveleens

OUDE PEKELA – Apothekersassistente Ellen Kruize heeft het boek: Educated Drugdealer geschreven. Het boek verscheen eind december. Ellen schrijft ook blogs. De komende weken kunt u deze op www.westerwoldeactueel.nl lezen. Alle personen in de verhalen zijn denkbeeldig.

Er is steeds meer agressie in de zorg. In het ziekenhuis, de huisartsenpraktijk en bij de apotheek. Het leeft in Nederland. We moeten veel meer vertellen en laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Ik geef jullie graag een kijkje achter de balie. Werken als apothekersassistent, een prachtig vak. Met mooie en minder mooie kanten, zoals in elk vak.

Wat een heksenketel kan de apotheek zijn en wat is apothekersassistent een dynamisch vak. Eerder werden we pillendraaiers genoemd en tegenwoordig doosjesschuivers. We zijn echter veel meer dan dat. Of je nu in de apotheek werkt als bezorger, apothekersassistent of apotheker, wij staan klaar om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Dat doen we in goede en in kwade tijden.

Wij werken in de zorg en we helpen patiënten om hun medicijnen goed te gebruiken. Dat doen we door voorlichting te geven, door met patiënten, naasten en andere zorgverleners in gesprek te blijven. Wij worden apothekersassistent omdat zorgen in ons bloed zit. Ik wil iedereen met trots een kijkje in ons bijzondere vak geven.

Ellen neemt ons in een aantal blogs mee in de hectiek van haar vak.

Vandaag deel 8: Zonder schort

Eindelijk mocht ik de bereidingsruimte verlaten en mijn schortje af doen. Toen kon ik meekijken met het klaarmaken van medicijnen. Het proces begon met het recept van de arts. Met behulp van dat recept typte je de etiketten. Daarna moesten er met het recept van de arts en de stickers van de typiste doosjes klaargemaakt worden. Ik mocht Petra helpen met het klaarmaken van de recepten en ze zei: ‘Je mag wel helpen tellen.’ Ik dacht: tellen, dat kan niet zo moeilijk zijn? Maar ik hield mijn mond, al kan ik niet zo goed stil zijn.

Natuurlijk wilde ik helpen. Petra deed het me eerst voor en gaf me daarna een setje etiketten en een recept. Ik kon aan de slag met mijn eerste recept. Waren de juiste etiketten bij het recept gemaakt? Klopt de naam van het medicijn? Kloppen de achternaam en de geboortedatum? Kloppen de sterkte en het aantal? Achternaam en geboortedatum gingen me makkelijk af. Daarna probeerde ik de medicijnen te ontcijferen.

Op de etiketten stond ‘Sintrom®’ en op het recept stond ‘acenocoumarol’. Dat klopte niet! Direct vroeg ik aan Petra wat hier misging.Met een glimlach gaf ze me een boek. Een zwaar boek met de tekst ‘Informatorium Medicamentorum’ op de voorkant. ‘Zoek het maar op’, zei ze. Ik sloeg het boek open en zag dat Petra nog steeds lachte. Ze gaf me een knipoog. Dan kan het nooit erg fout zijn, dacht ik.

Het boek stond vol met medicijnnamen en moeilijke termen. Hier kwam ik zelf niet uit. Dit was moeilijk. De letters waren megaklein en het leek wel een andere taal. Gelukkig was Petra was behulpzaam: ‘Zoek achterin de index bij de medicijnnamen’, zei ze. Zo gezegd, zo gedaan. Ik zag dat bij de namen een korte beschrijving stond en dat de andere medicijnnaam in die beschrijving terugkwam. Bij ‘Sintrom®’ stond in de beschrijving ‘acenocoumarol’ en andersom.

Petra legde uit hoe het werkte: ‘Een medicijn bestaat uit een bepaalde stof, dat is de stofnaam. Een fabriek maakt het medicijn en geeft er zelf een naam aan, dat is de merknaam. In de lades van de apotheek kun je alles op de stofnaam vinden. In dit geval gebruikt de patiënt altijd het merk Sintrom®, de stofnaam is acenocoumarol. Op het recept staat een ®, wij noemen dat het origineel, daaraan zien we dat de patiënt dit merk gebruikt.

Fabrikanten die een nieuw geneesmiddel met patent op de markt brengen geven het geneesmiddel een merknaam. Vaak ligt de naam iets gemakkelijker in de mond dan de stofnaam van de actieve stof die in het geneesmiddel is verwerkt.’

Ik ging in de lades op zoek naar de medicijnen en moest zoeken bij de A. Dat was natuurlijk de eerste lade bovenaan. Gelukkig had ik tijdens de rondleiding al gezien dat er een lade is die je als opstapje kunt gebruiken, dat probeerde ik.

Op het recept stond dat er 100 stuks geleverd moesten worden. Ik pakte een vol doosje Sintrom® uit de la. Mijn eerste recept was een feit! Van letters op papier naar een doosje met pillen!

Wordt vervolgd

Acenocoumarol
Acenocoumarol valt onder de geneesmiddelengroep coumarines (vitamine K antagonisten). Acenocoumarol is een bloedverdunner waarbij de dosering wordt bepaald door de trombosedienst. Er zijn ook mensen die zelf bloed prikken om de INR (=stollingswaarde) te bepalen en zij hebben dan ook geleerd om zelf te doseren.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.