Reactie PVV Westerwolde op de energiearmoede

Foto: Catharina Glazenburg

WESTERWOLDE – Hieronder leest u een ingezonden artikel van PVV Westerwolde over de energiearmoede.

De PVV Maakt zich grote zorgen om de honderden gezinnen en bedrijven binnen onze gemeente,  die de komende winter geconfronteerd zullen worden met de exorbitante verhogingen van de energienota’s. Met name de hoge gasrekening, voor een groot deel te danken aan de hoge belastingen, is ons een doorn in het oog.


Netbeheer spreekt over een rampscenario deze winter en verwacht dat er een miljoen huishoudens deze winter worden afgesloten omdat ze de energie rekening niet kunnen betalen. Ruim 37% van onze gasrekening bestaat uit overheidsheffingen zoals energiebelasting en btw. Nergens anders in Europa is dit aandeel zo groot. Tel daar nog de enorme prijsstijgingen van levensmiddelen bij op en dan kun je alleen maar constateren dat er grote problemen zullen ontstaan binnen de huishoudens om rond te komen. Een gemiddeld gezin gaat er maandelijks al gauw €500,- op achteruit en vele bedrijven zullen failliet gaan.

Het kabinet, vertegenwoordigd door Mark Rutte, leeft in een totaal andere wereld dan de onze en verklaarde recent nog, dat er in totaal 100 Miljard wordt uitgegeven aan allerlei klimaatfondsen om de onzinnige klimaatdoelstellingen te halen. Dit gaat over de rug van de hardwerkende Nederlander die zijn of haar gezin nog nauwelijks kan onderhouden. Hij benadrukte dat dit mogelijk is omdat we er financieel economisch in alle opzichten enorm goed voor staan. Dit terwijl dit krankzinnige beleid van het kabinet elk huishouden €12.500 gaat kosten. Het kabinet heeft er voor gezorgd dat een huishouden met een inkomen van twee keer modaal nauwelijks meer rond kan komen en de heren in Den Haag hebben ogenschijnlijk geen idee welk drama zich deze winter gaat afspelen achter de deuren van heel veel gezinnen. De PVV wil ook benadrukken dat veel bedrijven zullen omvallen.

We hebben recentelijk nog gesproken met een eigenaar van een cafetaria, die zijn maandelijkse gasprijs ziet stijgen van €650,- naar €2250,- een verhoging van €1600,- per maand. Hij wist niet meer hoe hij dit kon doorberekenen aan de klant en zal waarschijnlijk zijn zaak sluiten. Ook 40 tot 60 procent van alle bakkers in Nederland kunnen op 1 januari de energierekening niet meer betalen. Dit betekent dat 1500 bakkers zullen verdwijnen uit het straatbeeld. Woorden schieten te kort. En dan niet te vergeten de enorme kaalslag binnen de agrarische sector die door dit waanzinnige stikstof beleid zomaar hun prachtige bedrijf zullen gaan verliezen.De PVV heeft hier slapeloze nachten van.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zeer schrijnende situaties die zeer binnenkort zullen spelen in onze samenleving en dus ook in onze gemeente. De overheid laat ons letterlijk en figuurlijk in de kou staan en brengt ons prachtige land aan de rand van de afgrond. De PVV heeft daarom een krachtig signaal afgegeven aan het college en gevraagd wat dit college gaat doen om zoveel mogelijk de schade en leed voor de gezinnen en bedrijven te beperken. Laten we ons alsjeblieft niet verschuilen achter het feit dat dit landelijk beleid is en dat er allerlei compensatie regelingen zijn. Regelingen die eenvoudig niet voldoende zullen zijn om dit leed, wat ons echt allemaal aangaat, te verzachten.

Het college van Westerwolde moet zich er dan ook ten volle van bewust zijn dat zij de komende tijd geconfronteerd zullen worden met aanvragen van financiële steun. Daarom vroeg PVV  in de commissievergadering wat dit college voor maatregelen gaat treffen om zijn getroffen inwoners financieel te steunen deze aankomende winter. Wij hopen op een adequaat pakket aan financiële maatregelen, waarover duidelijk wordt gecommuniceerd naar de noodlijdende inwoners van deze gemeente.

PVV Westerwolde


Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.