Zonnedak mevrouw T. Migchels feestelijk in gebruik genomen

Foto: Jan Glazenburg

ONSTWEDDE – Vanmiddag is het zonnedak van mevrouw T. Migchels feestelijk in gebruik genomen.

Vanmiddag is in de schuur van mevrouw T. Migchels aan de Jabbingelaan in Onstwedde het zonnedak feestelijk in gebruik genomen. Energiecoöperatie Stroom uit Westerwolde (STUW) heeft sinds eind juli 2022 de zonnepanelen op de daken bij de families Hilverts en Migchels aangesloten op het elektriciteitsnet. Nu kunnen ze met recht en trots zeggen dat er Stroom uit Westerwolde komt. De projecten zijn in nauwe samenwerking met de genoemde twee families, Ecoop / Buurkracht / installateurs Buist en Platen en de participanten/leden gerealiseerd.

Bij de feestelijke ingebruikstelling waren ook de wethouders Ingrid Sterenborg-Kooij en Saskia Ebbers van de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde en Klaas Bijlsma, projectmanager van ECoop, aanwezig.

Het belang van lokaal opgewekte schone energie is nog nooit zo groot geweest. Een deel van de oplossing is kleinschalig en lokaal produceren en consumeren. STUW wil een nutsbedrijf worden dat haar opbrengst en winst verdeelt onder haar leden en investeert in duurzame projecten. Vandaag is bij de schuur van mevrouw T. Migchels het eerste project feestelijk in gebruik genomen. Het dak ligt, evenals het dak van de schuur van de familie Hilverts, vol met zonnepanelen. STUW heeft nog twee daken op het oog die ze vol gaan leggen met zonnepanelen.

Willem Kind heeft een beeld ontworpen dat past bij de missie van STUW en vandaag bij de feestelijke opening. Het beeld, met daarop een mini-zonnepaneel, krijgt de functie de aandacht te richten op duurzame en gezamenlijke ideeën. Het beeld werd vanmiddag voor het eerst getoond.

Hierna was het de beurt aan de beide wethouders om te controleren of de zonnepanelen ook daadwerkelijk stroom opwekten. Dit deden zij door een stekker in een verlengsnoer te steken, waarna een lamp in de vorm van de zon ging branden.

Na deze officiële handelingen was het tijd voor een hapje en een drankje.

Meer informatie over Energiecoöperatie Stroom uit Westerwolde (STUW) vindt u HIER.

Foto’s: Jan Glazenburg, HIER vindt u meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.