Beleef 12,5 jaar VKSO met ‘Het Verhaal van de Veenkoloniën’

Foto: Jeanette de Groot

EMMEN. WILDERVANK- Onderscheidend en meeslepend concert rond het jubilerende VKSO het orkest van de Veenkoloniën. Het orkest van de Veenkoloniën bestaat 12,5 jaar! Het VKSO is in 2010 opgericht door dirigent Lubertus Leutscher om daarmee de Veenkoloniën een geheel eigen symfonieorkest te bieden. In de korte tijd van het bestaan is het een bekend en geliefd orkest in de symfonische wereld geworden. Het orkest bestaat uit professionals, conservatoriumstudenten en zeer getalenteerde amateurs en heeft een veelzijdig repertoire opgebouwd dat varieert van werken van Bach tot Andriessen.

Om het jubileum te vieren heeft dirigent Lubertus Leutscher samen met zijn artistieke team een prachtig programma samengesteld met hoogtepunten uit het oeuvre van het orkest. Deze ‘highlights’ worden voorafgegaan door een wel heel bijzonder programmaonderdeel: het VKSO zal de wereldpremière brengen van het eerste deel van de vijfde symfonie, de ‘Sinfonia Epica’ van de bekende Stadskanaalster componist Cornelis Dopper. Dit nog nooit uitgevoerde werk is in samenwerking met de Stichting Cornelis Dopper ontwikkeld en ‘speelklaar’ gemaakt. Dat het werk nog nooit gespeeld is, komt vooral door de aard van het werk en het grote aantal uitvoerenden dat nodig is voor een uitvoering: groot orkest en koor (150 uitvoerenden) met drie solisten in een complexe partituur die bijna de kwalificatie van ‘opera’ verdient. Het werk wordt dan ook door koor, orkest en solisten theatraal neergezet.

Als een scène uit een opera. Een zeer bijzonder concept dat zeker een onuitwisbare indruk bij het publiek zal achterlaten!

12,5 jaar VKSO betekent ook 12, 5 jaar geschiedenis van de Veenkoloniën. Beno Hofman, begenadigd verteller en historicus zal het gehele programma presenteren aan de hand van zijn ‘Verhaal van de Veenkoloniën’. Highlights’ uit 12,5 jaar VKSO (delen uit de succesvolle ‘Saffraansymfonie’, voetbalopera ‘Veendammer Wind’ en de indrukwekkende muzikale geschiedenis van onze ‘Joodse Streekgenoten’).

Na de pauze worden deze werken ingebed in de verhalen van Beno Hofman en worden uitgevoerd door orkest en groot koor met een keur aan bekende solisten die al eerder in het bestaan van het VKSO acte de présence hebben gegeven. Solisten zijn tenor Falco van Loon, bas- bariton Martijn Sanders, altmezzo Carina Vinke, Mezzosopraan Hanneke Tichelaar, streektaalzanger Bert Hadders, Het Bolotny Trio, de Indiase muzikant Sandip Bhattacharya en gitarist, schrijver, producer en YOGI Jan Kuiper. Het VKSO, het VKSO concertkoor, het Duitse ‘Chor des Städtischen Musikverein Meppen’ en de solisten staan onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher.

De première is op zondag 25 september in het Atlas Theater te Emmen!

Regie en theatrale setting zijn in handen van regisseur Kees Scholten en ontwerper Harm Naaijer

Ingezonden door Helma Leutscher

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.