Leerlingen Groen van Prinstererschool bestuderen de Nachtwacht

Foto ingezonden door Tammo Tillema

NIEUWE PEKELA, AMSTERDAM – De groepen 7 en 8 van de Groen van Prinstererschool te Nieuwe Pekela zijn medio vorige week naar het Rijksmuseum te Amsterdam geweest. Doel was onder leiding van gidsen en door deel te nemen aan een aantal workshops enkele wereldberoemde schilderijen van onder anderen Rembrandt te bekijken en te bestuderen.

Zo werden de leerlingen met de Nachtwacht, het Melkmeisje, Marten en Oopjen en het Joodse Bruidje geconfronteerd. Een van de workshops was ‘Sporenonderzoek naar Rembrandt’. Daaruit kwam naar voren dat de wereldwijd bekende schilder veel zelfportretten heeft gemaakt en dat het pigment vaak werd gemaakt uit specerijen die reeds in de Gouden Eeuw uit onder anderen Afrika en Azië werden gehaald. Wat de leerlingen ook werd verteld is dat de Nachtwacht bij brand via een luik pal onder het schilderij in veiligheid kan worden gebracht door het in een kelder te laten zakken. Middels verhalen van de gidsen werd verder ‘een reis’ door de Gouden Eeuw gemaakt. Op school waren de leerlingen al op het uitstapje voorbereid.

De trip met een touringcar van het Rijksmuseum naar de landelijke hoofdstad was gratis en werd gekoppeld aan een educatief programma. Daarop had de leiding van Van Prinsterer eerder al ingetekend.

De Nederlandse regering wil graag dat alle basisschoolleerlingen in Nederland, voordat ze naar het middelbare onderwijs gaan, tenminste één keer het Rijksmuseum en de Tweede Kamer hebben bezocht. Er zijn programma’s van de groepen 4 tot en met 8. Ook het VMBO kan deelnemen. Meer info is beschikbaar via enkele sites van het Rijksmuseum.

Ingezonden door Tammo Tillema

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.