Tentoonstelling over 150 jaar Dohle winkels feestelijk geopend in SHC

De tentoonstelling werd in aanwezigheid van veel nazaten van de eerste Max Dohle geopend door de huidige stamhouder van de familie. (Jaap Kok/SHC)

STADSKANAAL – Met een feestelijk samenzijn vierde de familie Dohle op zondag 18 september 2022 dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat Max Dohle vanuit Duitsland naar de Groninger Veenkoloniën trok om er een nieuwe toekomst te beginnen. Deze gelegenheid greep het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal aan om een tentoonstelling te maken. In aanwezigheid van zo’n 60 familieleden, waarvan de oudste 80 is en de jongste net 2 maanden, werd de tentoonstelling geopend.

De expositie laat de ontwikkeling zien van de reizende marskramer, ook wel kiepkerel genoemd, die veelal vanuit Duitsland rond trok om zijn waren aan de man te brengen. De jonge Veenkoloniën Stadskanaal en Musselkanaal kenden in de 19e eeuw een dynamische groei. Pas ontgonnen trok het gebied veel mensen van heinde en verre aan om er een nieuw leven met nieuwe kansen te starten. Zo ook de Dohles. Er werden panden aangekocht in Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel, en later werd er zelfs uitgebreid naar Veendam, Meppel en Scheveningen. De winkels in de Kanaalstreek waren warenhuizen waar van alles te koop was. Menigeen herinnert zich dat je er bij binnenkomst nauwelijks durfde te lopen, zo vol stonden de schappen met allerlei veelal ook breekbare spullen zoals serviezen.

Anno 2022 zijn er nog altijd 2 winkels onder de naam Dohle actief, in Musselkanaal en Scheveningen. In Musselkanaal staat zelfs al de zesde generatie aan het roer.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 3 maart 2023. Openingstijden: van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten deze tijden terecht, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.