De Najade gespot in Westerwoldse wateren

Foto: Mazzelmoaze

OUDESCHANS – Vandaag voer de Najade door het Pekel A, ter hoogte van Oudeschans, richting De Bult.

In het najaar van 1994 werden Hans Vlasbloem en Janet Frieling (samen Zandbank Zeilcharters) eigenaar van de stoere Zeeuwse klipper “Najade”. Hoewel het schip meer dan honderd jaar oud is, zijn ze pas de derde eigenaar.

Hans organiseert samen met zijn maat zeilactiviteiten. Hij is een enthousiast zeiler en gaat altijd weer op zoek naar nieuwe plekjes en uitdagingen. Zeilen betekent voor hem samenwerken en hij geeft het roer ook graag uit handen.

Janet is de manager voor “Zandbank zeilcharters”. Zij verzorgt het organisatorische gedeelte aan boord en op de wal. Als gediplomeerd jeugdwelzijnswerkster geeft ze graag adviezen bij de planning van tochten en seminars. Catering op maat wordt ook door haar verzorgd.

De “Najade” is de laatste echte oostwadzeiler die als een van de weinige platbodemklippers een vaargebied heeft dat van Den Helder tot Polen reikt. Het schip is in 1897 bij de werf van den Andel in Papendrecht, speciaal voor de ondieptes zoals de Wadden en de kanalen, gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het schip in Amsterdam, waar het door de Duitsers was volgeladen met explosieven om een snelle blokkade van de haven te kunnen realiseren. De toenmalige eigenaar zag kans er ’s nachts met het schip vandoor te gaan en deze in de Biesbosch te verstoppen.

Na de Watersnoodramp in 1953 werd de Najade als vrachtschip bij de bouw van de Deltawerken ingezet. Tot 1974 voer het schip met uiteenlopende vracht over de kustwateren. Daarna werd het omgebouwd voor de chartervaart.

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.