Een bijzondere collega; contacthond Olli

Foto ingezonden door Irene Wiersma Communicatieadviseur Tinten

WINSCHOTEN – Op deze Wereld Alzheimer Dag stond De Boschpoort met een informatiemarkt helemaal in het teken van dementie. Voor elke vraag, met betrekking tot deze ziekte, kon je hier informatie krijgen. Vragen als ‘Ik ben vergeetachtig, heb ik nu dementie?’ ‘Kan ik nog autorijden?’. Daarom waren onder andere rijschoolhouder Ludolf Niemeijer, de wijkagent, vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland, verschillende thuiszorgorganisaties en medewerkers van Sociaal Werk Oldambt en Welzijn Westerwolde aanwezig om informatie te verstrekken. De middag werd geopend door wethouder zorg en welzijn Gert Engelkens:’’ Niet alleen de inwoner die getroffen wordt door dementie heeft hier mee te maken, maar ook vooral familie en vrienden van de dementerende inwoner. Dit zijn ingrijpende zaken voor alle betrokkenen. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te blijven besteden en inwoners die hiermee te maken krijgen te ondersteunen. Dit doen we vandaag specifiek door deze markt, maar gelukkig niet alleen maar vandaag. We doen dit als gemeente het hele jaar door samen met alle aanwezige partners en Sociaal Werk Oldambt!’’. Ook contacthond Olli en Elke waren tijdens de markt aanwezig.

Contacthond Olli

Sociaal Werk Oldambt heeft er sinds november 2021 een bijzondere collega bij: contacthond Olli. Samen met buurtwerker/ mantelzorgondersteuner Elke vormt hij een zorgduo. Samen op huisbezoek bij mensen met dementie in de gemeente Oldambt. Olli en Elke worden opgeleid en begeleid door Stichting Blijf. Contacthonden kunnen van enorme waarde zijn voor mensen met dementie. Ze zorgen voor blije momenten, verleiden mensen tot bewegen en doorbreken boze en verdrietige momenten. Ook kan een contacthond een rol spelen bij het leren doorgronden van onbegrepen gedrag. Honden hebben namelijk, eerder dan mensen, in de gaten wanneer iemand angstig is of niet op zijn gemak voelt. Die signalen zijn erg belangrijk voor Elke, die daardoor tijdig een cliënt op zijn of haar gemak kan stellen. Voor de dementievriendelijke gemeente Oldambt is dit een bijzondere aanvulling voor de inwoners. Bijzonder ook omdat een zorgduo werkend bij een welzijnsorganisatie nog niet in Nederland bestond. Elke: “Mijn droombaan is sinds 10 november 2021 werkelijkheid en daar ben ik super blij mee. Het is samen met mijn collega Olli heel hard werken. Samen doen we dit met veel plezier voor een unieke en fantastische hondenbaan. Samen met Olli van betekenis zijn voor onze inwoners, dat geeft een goed gevoel. “

Stichting Blijf

Stichting Blijf richt zich op de verantwoorde inzet van contacthonden door zorgprofessionals voor mensen met dementie. De stichting selecteert en plaatst de contacthonden bij zorgprofessionals, waarbij de zorgduo’s door Stichting Blijf worden begeleid, opgeleid en geaccrediteerd.

Sociaal Werk Oldambt

Sociaal Werk Oldambt ondersteunt alle inwoners in Oldambt met vragen over bijvoorbeeld gezondheid, geld, leefbaarheid, leefstijl, opvoeden en opgroeien en eenzaamheid.

Ingezonden

Foto: Frans Stegeman

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.