NVVE biedt in Veendam kans om nu over levenseinde te praten

Foto: Catharina Glazenburg

VEENDAM – Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat slechts 21% van de Nederlanders een wilsverklaring heeft opgesteld. Blijkbaar is de drempel nog hoog om over het levenseinde na te denken en dit op papier te zetten. Voor iedereen die dit lastig vindt, houdt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) op zaterdag 1 oktober in Hotel Parkzicht in Veendam een informatiemiddag over wilsverklaringen. Daarnaast wordt op 26, 28 en 30 september een digitale lezing aangeboden. Beide bieden veel informatie en een mooie kans om met dierbaren over wensen rondom het levenseinde te praten.   

Met de informatiemiddag en de digitale lezingen wil de NVVE onder de noemer Dag van de Wilsverklaring bereiken dat mensen nadenken over hun levenseinde; hoe willen zij dat het er (niet) uit ziet, wat verstaan zij onder uitzichtloos lijden en hoe zien ze de rol van hun naasten hierin? Hiervoor is openheid en bereidheid nodig; openheid om te durven zeggen wat je wil, maar ook bereidheid om erover na te denken en te weten wát je wil. Een wilsverklaring is hier een belangrijk middel in. Dan staat het op papier en kun je het bespreken met je naasten en de (huis)arts. Hierdoor weten zij wat je wensen zijn en het helpt je ook op het moment dat je zelf niet meer in staat bent om je wensen te delen.  

Vandaar ook de belangrijke oproep vanuit de NVVE: Praat over het levenseinde. Nú, niet later. Veel mensen vinden dit lastig, maar het opstellen van wilsverklaringen geeft inzicht, rust én een mooie kans om nu over het levenseinde te praten. Speciaal voor de NVVE heeft documentairemaakster en Gouden Kalf-winnaar Anne-Marieke Graafmans samen met Joost van Herwijnen zes korte, openhartige films van elk tien minuten gemaakt. De films geven een inspirerend voorbeeld van hoe je via wilsverklaringen een gesprek over het levenseinde aangaat en zullen worden ingezet op de informatiemiddag op zaterdag 1 oktober.  

De informatiemiddag wordt verzorgd in Hotel Parkzicht op het Museumplein 3 in Veendam. Het boeiende programma bestaat uit een lezing over wilsverklaringen en een korte film van Anne-Marieke Graafmans met nagesprek. Het programma wordt om 14.00 en om 15.30 uur aangeboden en biedt ruimte voor het stellen van vragen. Voor wie zich thuis (met naasten) wil laten informeren is er de digitale lezing ‘Alles weten over wilsverklaringen?’ die op 26, 28 en 30 september om 11.00 en om 19.30 uur wordt aangeboden.   

Deelname aan beide activiteiten is kosteloos, maar men moet zich wel vooraf aanmelden. Voor meer informatie en aanmelden: nvve.nl/dagvan

In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Je hoeft er niet mee naar de notaris. Wel is het raadzaam om de wensen geregeld te bespreken met familieleden en met de (huis)arts, zodat ook zij ervan weten en ervan overtuigd zijn dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn. 

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.