Verslag van Ooldrik Modderman van het ommetje rond Blauwestad en Reiderwolde

Foto ingezonden door Ooldrik Modderman

BLAUWESTAD, REIDERWOLDE – Vanmorgen organiseerde wandelcoach Eltjo Glazenburg een wandeling rond Blauwestad en ReiderwoldeHieronder het verslag van Ooldrik Modderman.

Wandeling  Rondom Het Riet (Blauwestad) en Reiderwolde woensdagochtend 21-09-2022.

Wandelen Werkt wandelgroep startte deze keer vanuit het Oldambt. Een grote groep wandelaars met keuze afstanden in 3 groepen afstanden 8/10 en 12 km. Onder begeleiding van wandelcoaches en 2 fotograven. Het weer, bij de start lagere temperaturen. Wat kouder, maar in de loop van de morgen kwam het zonnetje erdoor en was het prima wandelweer. Het gebied (Blauwestad) wordt steeds mooier, ook in de herfstperiode.

De wandeling ging door het waterrijke woongebied het Riet (Blauwestad), grenzend aan Finsterwolde. En we doken het prachtige natuurgebied REIDERWOLDE in. Wandelen door de prachtige bossen, over de graslanden en langs de grensrivier De Tjamme met de vele mooie rietkragen.

Start van de wandeling:

 de wandelaars waren voor de  eerste keer  op deze bijzondere plek: de mooie boerderij van  Meesterstoker van de Groninger Genever Stokerij Freek Kuipers en zijn vrouw in Oostwold. Hier werden wij heel hartelijk en gastvrij ontvangen , de catering werd prima verzorgd door het buurthuis van Finsterwolde met koffie of thee.

“Groninger Genever Stokerij”:

 is een ambachtelijke stokerij in Oostwold (Graanrepubliek, Oldambt, Groningen). Midden in de Graanrepubliek van Nederland wordt hier jenever, likeur en whisky gestookt volgens eeuwenoude kennis in een eigen ontworpen Alambik ketel.

Heb je zin in een dagje weg met vrienden of familie? Kom langs bij deze distilleerderij/ stokerij voor een rondleiding, workshop of uitje met je  team of bedrijf. Ontdek hoe jenever, likeur en whisky wordt gestookt. En neem een kijkje bij onze ‘dikke dame’. Tijdens een rondleiding in de distilleerderij krijg je uitgebreide uitleg over het stookproces en proef je 4 verschillende ambachtelijke dranken die door onszelf gestookt zij, zoals genever, likeur of whisky. Inclusief koffie, thee en hapjes. Zoals de enige echt Groninger drank; Fladderak. ‘Friesland heeft Beerenburg. En Groningen heeft Fladderak. Tijdens een fietstocht kwamen we langs de Groninger Genever Stokerij. De slijterij zit naast de distilleerderij. Super om binnen te kijken. De lekkerste Fladderak ooit geproefd.’

Reiderwolde:

Betekenis & Definitie en het heeft nog al een geschiedenis:

  1. voormalig dorp ten oosten de prov. Groningen, tnssen de Ee en de Tjainme, was een rijk en aanzienlijk dorp, doch werd in den watervloed van 1277 door de Dollart verzwolgen.
  2. Verdronken dorp in de Dollard; lag langs de Tjamme ten Z. van Ooster- en Westerreide. Volgens een overlevering vergaan als straf voor de grote weelde van de burgers.

Ontstaansgeschiedenis:

Het idee om natuurgebied Reiderwolde te stichten, ontstond in 2006, toen een kleine groep boeren van de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) 250 hectare landbouwpercelen opkocht van de overheid om die op eigen verantwoording en risico in te richten als natuurgebied. Het beheren van natuurgebieden was lange tijd voorbehouden aan de grote natuurbeheerinstanties, deze dappere boeren hebben een lans gebroken voor andere agrariërs en hiermee een trend gezet. In 2008 werd begonnen met het inrichten van het nieuwe natuurgebied. Reiderwolde werd een gevarieerd landschap met bossen, struweelranden, kruidenrijke graslanden, moerassen, rietlanden, rijen knotwilgen, ouderwetse hoogstamfruitbomen, kikkerpoelen en oeverzwaluwwanden.

Een stukje historie:

De cultuurhistorisch belangrijke kenmerken van het natuurgebied Reiderwolde worden gevormd door de bebouwing op de grondmorene rug en de open ruimte in het midden. Heel vroeger reikte de Dollard tot aan het schiereiland Winschoten, waartoe ook dorpen als Beerta, Scheemda en Finsterwolde behoren. Het zijn min of meer geïsoleerde gebieden die enkele meters boven de omgeving uitsteken. Het zijn eindmorenen van de laatste vergletsjering. De kern van de gebieden bestaat uit keileem.
Reiderwolde maakt deel uit van het Schiereiland van Winschoten dat zijn naam dankt aan de aanwezigheid van stuwwallen die zijn gevormd in de voorlaatste ijstijd. Deze stuwwallen (drumlins genaamd) zijn van een bijzonder karakter vanwege hun ontstaanswijze – gestuwd door het landijs en daarna afgevlakt doordat het landijs er bij een volgende fase van uitbreiding overheen schoof en daaruit voortvloeiende, gestroomlijnde vorm.

Het Riet (Blauwe stad):

Het Riet is het nieuwe woongebied van Blauwe stad waar je de meeste vrijheid krijgt om te bouwen. Dat zie je terug in de diversiteit van de woningen die er nu al staan.

Wandelcoaches: Els Eckhardt/Eltjo Glazenburg en Ooldrik Modderman.

Verslag gemaakt door : Ooldrik Modderman
Klik HIER voor de foto’s

Wil je ook een keer mee wandelen of vaker stuur dan een mail info@uwwandelcoach.nl dan ontvang je de eerstvolgende nieuwsbrief voor opgave eerstvolgende wandeling.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.