Zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum gaan weer van start: Stadskanaal-Noord in beeld

Bij de foto: De Scheepswerfkade in Stadskanaal-Noord werd genoemd naar de vele aanwezige scheepswerven. 1924. Collectie SHC.

STADSKANAAL – Op zondag 2 oktober starten de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer. In aanloop op de geplande verhuizing van het SHC naar de bibliotheek, vinden deze activiteiten ook daar plaats. Hier kan iedereen ruim zitten, is voldoende ventilatie en bovendien is er voldoende parkeergelegenheid. Het nieuwe programma is weer een afwisseling van presentaties uit het archief van het SHC, lezingen door deskundige sprekers, met geschiedenis, literatuur en ook muziek.

Traditioneel doet de eigen historicus van het SHC, Bert Roossien, de aftrap van het programma. Hij maakte voor deze voorstelling een keuze uit de omvangrijke fotocollectie met als thema deze keer Stadskanaal-Noord.

Dit gedeelte van Stadskanaal, dat deel uitmaakte van de voormalige gemeente Wildervank, werd in 1969 samengevoegd met de vroegere gemeente Onstwedde waardoor de nieuwe gemeente Stadskanaal ontstond. Stadskanaal-Noord is het oudste gedeelte van de plaats Stadskanaal: de eerste bewoners  vestigden zich hier in 1787 en in het begin van de negentiende eeuw bouwde men hier de eerste kerk (N.H. Kerk Semsstraat)  en school (voormalige Oosterschool) van de nog jonge veenkolonie. Bij de twee sluizen ontstonden winkeltjes en werkplaatsen en de naam Scheepswerfkade/straat verwijst nog naar de scheepsbouw die hier tot in de twintigste eeuw van belang was. Uiteraard zijn er ook beelden te zien van de particuliere begraafplaats van de vervenersfamilie Uniken (waarover op zondag 16 oktober een lezing op het programma staat), de meubelfabriek van Knigge en de fraaie woon- en winkelpanden aan de Handelsstraat dat vanaf 1905 – met de bouw van het nabijgelegen treinstation – tot ca. 1960 als het winkelhart van Stadskanaal werd beschouwd.

De voorstelling begint op zondag 2 oktober om 14.30 uur. Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl. De bibliotheek is te vinden aan de Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal.

Het complete programma staat binnenkort op www.streekhistorischcentrum.nl en donateurs krijgen het programmaboekje thuisgestuurd.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.