Man die in Ter Apel auto’s vernielde blijft langer vastzitten (Update)

Foto: Teunis Streunding

TER APEL – Gisteren heeft de rechter-commissaris besloten dat de 32 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats twee weken langer vast blijft zitten. Hij wordt verdacht van het vernielen van meerdere personenauto’s in Ter Apel op 24 september. 

Rond half twee die nacht zijn door een 32 jarige man zeker 20 autoruiten vernield. Ook werden er deuken in auto’s getrapt/geslagen. Naar verluidt was de man uit het AZC gezet en reageerde hij zijn frustraties af op auto’s die onder anderen aan de Heemker Akkerstraat in Ter Apel stonden geparkeerd.


Aanhouding en onderzoek
De verdachte werd door een beveiliger aan de Hoofdkade aangehouden. Hij blijft nog twee weken vastzitten.

Update

In de raadsvergadering maakte de burgemeester het volgende bekend:

De betreffende persoon verbleef in de crisisnoodopvang in Hapert, Noord-Brabant. In verband met psychische problemen werd hij in samenspraak met het COA per taxi teruggebracht naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daar had hij een afspraak bij de vreemdelingenpolitie. Hij zou in Ter Apel door een medewerker van de COA worden begeleid. De man is mogelijk eerder uitgestapt, met het gevolg dat hij zich niet heeft gemeld bij de medewerker van het COA. Mogelijk heeft hij zich bij de wachtrij voor het IND aangesloten. Waar hij na 22.00 uur, toen de poorten van het IND sloten, verbleef is niet duidelijk. Rond half twee dook hij op in het centrum van Ter Apel, waar hij forse schade toebracht aan 23 auto’s, van in totaal 20 huishoudens. Dit werd opgemerkt door beveiligers, die vanwege een autoshow die de volgende dag tijdens de Boeskoolmarkt zou plaatsvinden, in het centrum waren. Zij belden de politie en gingen achter de persoon aan. De persoon werd aangehouden en is eergisteren voorgeleid bij de Rechter-Commissaris. Hij zal versneld worden berecht.

De gedupeerden hebben aangifte gedaan. Het politiebureau was daarvoor zaterdag extra bezet. De burgemeester en medewerkers van de gemeente hebben contact met de gedupeerden gehad. Schadebedrijven hebben de betreffende auto’s opgehaald. De schade wordt eerst door de gemeente betaald. De rekening wordt (in overleg met de Staatssecretaris) ingediend bij het COA of het Ministerie. De gedupeerden hoeven de schade niet op hun verzekering te verhalen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.