Sportclubs laten kans op besparing liggen

Foto: Jan Glazenburg

GRONINGEN – Steeds meer Groningse sportverenigingen dreigen in de rode cijfers te duiken door de alsmaar stijgende energiekosten. Aan het einde van hun contract gekomen, vervallen clubs in een variabel tarief met als gevolg een verviervoudiging van het maandelijkse voorschotbedrag. Meerdere sportclubs staat het water al tot aan de lippen.

SportStroom is als energiecoach direct betrokken bij de Groningse verenigingen en spreekt hen vrijwel dagelijks. Bestuurder Robert den Ouden: ‘het ingestelde prijsplafond geldt niet voor verenigingen. Sterker nog: per 1 januari vervalt de korting op de energiebelasting en stijgt ook de BTW weer naar 21%. Een onhoudbare situatie, die niet op te vangen is door een contributieverhoging’. Clubs doen er goed aan zeer alert te zijn op hun energieverbruik: sluit een aantal kleedkamers af, stel de douchetijden korter in, concentreer trainingen zoveel mogelijk op dezelfde avond. Maar vooral: maak iemand verantwoordelijk voor het energieverbruik. Door hier dagelijks aandacht aan te besteden, is zomaar 10-15% besparing
te realiseren! In dit kader namen al meer dan 100 clubs deel aan het project De Energieke Club. Toch laten ook nog veel sportclubs kansen op besparing liggen.

Investeringen lonen
Natuurlijk is energie besparen en verduurzamen het antwoord. Maar dat is niet zomaar voor elkaar. Als je nu daarmee start, is het niet eerder dan medio 2023 gerealiseerd. Clubs die in het verleden al wél aan het project de Energieke Club deelnamen, tellen nu hun zegeningen: veel eerder dan verwacht zijn de investeringen terugverdiend. Zo ook TC Nienoord te Leek. Alweer twee jaar geleden investeerden ze flink in het beter afregelen van de ventilatie, de verwarming en werd de baanverlichting door LED vervangen.
Het stroomverbruik reduceerde met bijna 50%. De laatste stap is nu het leggen van zonnepanelen.

Project De Energieke Club
Met het project De Energieke Club slaan de provincie Groningen, New Energy Business Platform, Rabobank, FC Groningen en Huis voor de Sport Groningen de handen ineen om Groningse sportclubs te ondersteunen bij het verminderen en verduurzamen van hun energieverbruik. Het verlagen van de energierekening van (buiten)sportverenigingen en gebruik van duurzame energie is het doel. Hiermee kunnen verenigingen geld besparen en bijdragen aan de energietransitie.

Ingezonden door Huis voor de sport

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.