Lezing over Dieren in de literatuur

Foto: SHC

STADSKANAAL – Op zondagmiddag 30 oktober houdt Manuel Claasen zijn inmiddels jaarlijkse lezing in het kader van de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer houdt hij zijn ‘causerie’ over dierenverhalen van vroeger en nu.

Door alle eeuwen heen hebben mens en dier met elkaar te maken gehad; als vijand, metgezel, ‘werknemer’ of als huisgenoot. De dieren hebben ook steeds een rol gespeeld in mondelinge en schriftelijke verhalen. Soms hebben ze een natuurlijke, dierlijke rol, soms handelen (en spreken) ze bijna als mensen.

In alle belangrijke geschriften komen we dieren tegen: in het Oude en Nieuwe testament, in Griekse en Romeinse mythen en sagen, in middeleeuwse en latere gedichten en verhalen, in sprookjes en fabels, tot in de literatuur van onze tijd. We maken meestal een onderscheid tussen verhalen waarin dieren voorkomen en verhalen waarin dieren een hoofdrol spelen. De laatste noemen we dierenverhalen. Manuel staat stil bij een aantal van deze dierenverhalen.

Manuel Claasen (Oostzaan 1939) is neerlandicus en beeldend kunstenaar. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar houdt hij zich bezig met schrijven, musiceren (diverse blokfluiten) en het van tijd tot tijd houden van lezingen en/of voordrachten

De lezing begint om 14.30. Reserveren kan via info@streekhistorischcentrum of tijdens kantooruren via 0599-612649. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

Voor meer informatie: 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.