Twee nachten crisisnoodopvang alleenreizende minderjarige vluchtelingen in Stadskanaal

Foto: Catharina Glazenburg

STADSKANAAL – Van 20 oktober tot en met de ochtend van 22 oktober vangt de Gemeente Stadskanaal tachtig alleenreizende minderjarige vluchtelingen op in de crisisnoodopvanglocatie. De gemeente doet dat op verzoek van het COA.

Verantwoordelijkheid nemen

Wethouder Ingrid Sterenborg: “Het is een dringend verzoek van het COA. Gezien de omstandigheden waaronder honderden jonge kinderen in het aanmeldcentrum verblijven vinden we dat we hierin bestuurlijke en humanitaire verantwoordelijkheid moeten nemen. Wij vertrouwen erop dat de locatie op deze manier een tijdelijke veilige haven kan zijn voor een zeer kwetsbare groep kinderen.”

Afspraken en inzet

De situatie in het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel is en blijft schrijnend. Met het COA bestaan zoals bekend afspraken over de inzet van de bufferlocatie aan de Manegelaan als crisisnoodopvanglocatie.

Voor deze inzet hebben wij afspraken gemaakt met het Rode Kruis, lokale ondernemers, beveiliging, het COA, NIDOS en is ambtelijke inzet georganiseerd. Eenmalig wordt ook overdag opvang aangeboden, om te voorkomen dat de kinderen tweemaal tussen Ter Apel en Stadskanaal moeten pendelen. Voor passende ondersteuning wordt gezorgd.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.