Pekelder jeugd ervaart leven in en rond plaggenhut

Foto: Abel van der Veen

PEKELA – In het kader van oktobermaand/kindermaand werden in de voorbije herfstvakantie ook voor de jeugd van de Pekelder basisscholen diverse activiteiten georganiseerd. 

In dorpshuis de Kiepe te Nieuwe Pekela konden de kinderen deelnemen aan een serie creatieve workshops onder de slogan ‘Kings Kids’.  In het museum Kapiteinshuis in hetzelfde dorp kon de jeugd meedoen met een speurtocht langs de vitrines en andere te bezichtigen objecten. In Oude Pekela was in ontmoetingscentrum de Binding kinderbingo en bij de stichting Siep & Co in het Hempflaxcomplex aan de plaatselijke Westerstraat werden maar liefst drie activiteiten gehouden. Papier scheppen, schilderen middels graffiti en het beleven van het vroegere wonen in en rond een plaggenhut.

Bij dit laatste onderdeel kreeg de jeugd eerst het Verhaal van Pekela te horen. Hierbij werd verteld waarom Oude Pekela in het nabije verleden juist het belangrijkste papier- en kartondorp van Europa was geworden. Vervolgens mochten de deelnemertjes zich verkleden in kleren die vaders, moeders en kinderen droegen in de tijd van de plaggenhutten. In de zelfgebouwde hut, die Siep & Co onlangs flink opknapte, ervaarden de jonge Pekelders middels verhalen en anekdotes het leven uit die tijd. Op de vraag wie wel met de toenmalige kinderen had willen ruilen, antwoordde niemand bevestigend.

Ingezonden door Tammo Tillema

Foto’s: Abel van der Veen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.