Aaltje gaat weer naar school

Foto: Bé Eelsing

WESTERWOLDE, STADSKANAAL – Na de herfstvakantie zijn de scholen weer begonnen. Alle basisscholen in de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal ontvingen deze week een uitnodiging om aan de slag te gaan met het lespakket ‘Aaltje’.

Dit in 2020 gestarte project over het 18e eeuwse meisje Aaltje uit Smeerling in Westerwolde. Het verhaal van Aaltje dook op toen 200 jaar later onder het vloerzeil van een oude boerderij het kasboekje van haar voogd Boele Halmingh werd teruggevonden. In dit kasboekje worden vanaf 1792 de uitgaven voor de dan 5-jarige Aaltje bijgehouden. Het geeft een uniek kijkje in het dagelijkse leven van een kind in Westerwolde eind 18e eeuw. Zo ontstond het boekje ‘Aaltje – vier generaties kinderen uit Smeerling’, de Aaltje-wandeling en het lespakket voor basisscholen ‘Aaltje gaat naar school’.

Eigen regionale geschiedenis
Het lespakket is bestemd voor bovenbouwgroepen van basisscholen. Toen en nu worden vergeleken rond de onderwerpen: je eigen stamboom, veranderingen in je omgeving, geld, kleding, muziek en gezondheidszorg. In het project komen aandacht voor de eigen regionale geschiedenis en aspecten als geografie, taal, rekenen, natuur en zorg bij elkaar.

Het lespakket is te downloaden via de website www.aaltjesstee.nl

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.