Hengelsportverenigingen district De Grensstreek slaan handen ineen

Foto: Jan Steenhuis

BELLINGWOLDE – Langs het Boelo Tijdenskanaal worden 27 vissteigers geplaatst.

In 2019 werd aan de Duitse kant van het Boelo Tijdenskanaal nabij de Lethe, achter Bellingwolde een natuurvriendelijke oever aangelegd. Dit was nu net een traject waar meerdere hengelsportverenigingen uit de omgeving hun clubwedstrijden hielden, maar door de aangelegde oever kon dit niet meer. Er is vervolgens overleg geweest met de lokale hengelsportverenigingen, Sportvisserij Groningen/Drenthe, projectmanagement Prolander en Waterschap Hunze en Aa’s. Uitkomst was dat er aan de Nederlandse kant vissteigers gebouwd mochten worden.

Na inventarisatie bleek er plaats voor 26 individuele steigers en 1 mindervalidensteiger. Vervolgens werd een waterbouwbedrijf die ervaring heeft met het bouwen van vissteigers om een offerte gevraagd. Aangezien dit bedrag niet door enkele verenigingen bij elkaar kon worden gebracht werd ruimer gekeken.  

Van de 18 hengelsportverenigingen waren 12 bereid om naar rato van hun ledenaantal een bijdrage te doen. Hiermee werd bijna 13.000 euro bijeen gebracht, met dit gegeven werden Prolander, Sportvisserij Groningen/Drenthe, Sportvisserij Nederland en Stichting 5 mei Bellingwolde benaderd. Aangezien de samenwerking tussen de hengelsportverenigingen zo uniek was besloten alle benaderde partijen een bijdrage te doen en was het benodigde bedrag bijna bij elkaar. Om de laatste eindjes aan elkaar te knopen werden Leader Oost Groningen en de gemeente Westerwolde benaderd. Van deze laatste is er op dit moment nog geen definitieve toezegging, maar we gaan er vanuit dat dit ook goed komt. Er is op dit moment een bedrag van ongeveer 55.000 euro binnen.

Er van uitgaande dat ook de laatste benodigde gelden wel binnen komen is op 25 oktober een aanvang gemaakt met het plaatsen van de steigers. Vlak naast de Kerkwegbrug komt een ruime mindervaliden steiger. De andere 26 steigers worden verspreid over de 1500 meter oever geplaatst. Hiermee krijgen de lokale hengelsportverenigingen weer een plaats langs het Boelo Tijdenskanaal om hun clubactiviteiten te houden.

In de gemeente Westerwolde zijn zes hengelsportverenigingen actief, die samen meer dan 4500 leden hebben. Als de steigers klaar zijn zal er een officiële opening plaats vinden.  Er zijn in de regio meer plannen om iets voor de leden te realiseren. Dit was in ieder geval een goede leer wat samenwerken kan opleveren.

Ingezonden door Jan Steenhuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.