Versnelde ontwikkeling St. Lucasterrein mogelijk  

Foto: Hemmo Kuiper

WINSCHOTEN – ‘Van Oldambt tot Goes.’ Met die woorden duidde minister Hugo de Jonge van Wonen de omvang de versnelde plannen van het kabinet om tot en met het jaar 2030 landelijk 900.000 extra woningen te realiseren. Totaal budget; 7,5 miljard euro. Ook de gemeente Oldambt had hiervoor een aanvraag ingediend. En die is gehonoreerd met 3.6 miljoen euro. “Dit is prachtig nieuws”, aldus wethouder Gert Engelkens van de gemeente Oldambt. “Met het geld kunnen we versneld invulling geven aan de ontwikkeling van het terrein van het St. Lucasterrein. Deel van de plannen is de bouw van 245 woningen in het gehele centrum, waarvan 121 op het St. Lucasterrein.

De besteding van het geld voor het St. Lucasterrein is niet toevallig. Het totale budget van 7,5 miljard euro is beschikbaar voor wonen en de daarvoor benodigde infrastructuur. “Vanuit de gemeente hebben we specifiek op dit project ingeschreven”, aldus Engelkens die Wonen in zijn portefeuille heeft. “Het is een locatie die perfect aansluit bij de overige plannen voor het centrum van Winschoten. 

Sloop oude ziekenhuis

Voordat het zover is, dient veel werk te worden verzet, waaronder de sloop van het voormalige ziekenhuis. Een omvangrijke operatie. Het gebouw zal niet geheel tegen de vlakte gaan. Binnen de eerste plannen blijven twee oude gedeelten overeind om vervolgens in te worden gepast binnen de nieuwe plannen. Plannen die niet op zichzelf staan, maar aansluiten bij de overige ideeën voor het centrum.

Met het extra geld komen de plannen in een stroomversnelling. Engelkens: “Een groot voordeel is dat gebouw en grond eigendom van de gemeente zijn. Behalve voor de concrete bouw kunnen we het geld ook inzetten voor de herinrichting of ontsluiting en aanleg van wegen die nodig zijn voor bereikbaarheid van de locatie.”

Betaalbaar wonen

Het extra geld is mede van invloed op het type woningen dat kan worden gerealiseerd. “Sloop, afvoer en realisatie nieuwe infrastructuur maken het project extra duur. En zijn daarmee ook van invloed op de omvang en prijs van de te realiseren woningen.”

Blikt de wethouder vooruit dan heeft hij het over een mix van koop- en huurappartementen in sociale huur, middenhuur, betaalbare koop en koopwoningen in het hoger segment. Voor het type woningen wordt vooral ook gelet op een variatie voor zowel senioren als (jonge) gezinnen. En op welke termijn? “2025 zou mooi zijn.”

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.