Soroptimistclub de Veenkoloniën plant boom in centrum Stadskanaal

Foto: Hemmo Kuiper

STADSKANAAL – In het centrum van Stadskanaal heeft de Soroptimistclub de Veenkoloniën vandaag een boom geplant.

In het kader van het 100-jarig bestaan van het wereldwijde Soroptimisme, dat haar oorsprong vindt in de Verenigde Staten, hebben leden van de Soroptimistclub de Veenkoloniën vandaag een boom geplant. Daar heeft destijds een actieve groepvrouwen kunnen voorkomen, dat een oerbos van Sequoias gekapt zou worden. Deze historische gebeurtenis heeft de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao geïnspireerd om het project 100Trees4Life op te zetten en zo door het planten van bomen en struiken de verjaardag van het Soroptimisme te vieren.

Inmiddels zijn er in Nederland al een miljoen(!) stuks de grond in gegaan en neemt de Unie deel aan een project van Tree Aid in Ghana waar vrouwen Sheabomen poten en exploiteren om zo een eigen bestaan op te bouwen. Natuurlijk helpt dit ook mee om de leefomgeving te vergroenen en het klimaat te verbeteren. De vrouwen worden gedurende een aantal jaren begeleid bij het opdoen van ervaring.

De gemeente Stadskanaal werkte mee aan het plaatsen van een Sequoia, de boom die symbool staat voor de waarden die het Soroptimisme uitdraagt: vrouwenrechten, recht op ontwikkeling en onderwijs en mogelijkheden om je optimaal te ontplooien. Vorig jaar is in het Julianapark in Veendam een tamme kastanje gepoot. Soroptimistclub de Veenkoloniën heeft het voornemen om in 2023 een derde boom te poten in de gemeente Pekela, zodat er een mooie geografische spreiding is van dit project.

De plek waar de boom in Stadskanaal is geplant, is op de groenstrook tussen de Navolaan en het Generaal Maczekplein. De boom wordt vergezeld van een sokkel met daarop een gedicht van Mirjam Mintjes-Kuiper, dat vorig jaar als winnaar uit de bus kwam bij de gedichtenwedstrijd. Als dank heeft iedereen die heeft meegeholpen aan de boomplanting een stekje van een laurier ontvangen. 

Bent u nieuwsgierig geworden naar het Soroptimisme in het algemeen, of lijkt het u waardevol om te ervaren of u mee wilt werken aan het uitdragen van de doelstellingen van het Soroptimisme? Neemt u dan contact op via de website van Soroptimistclub de Veenkoloniën.
https://www.soroptimist.nl/de-veenkolonien of via de mail: deveenkolonien@soroptimist.nl

Foto’s: Hemmo Kuiper en André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.