Korte politieberichten uit de grensstreek Duitsland

Foto: Catharina Glazenburg

DUITSLAND – Hieronder vindt u politieberichten uit de Duitse grensstreek. Was u getuige van een van deze zaken, neem dan contact op met de politie.

Bunde

Zaterdagmiddag viel een passagier van een internationale bus door de mand. De bus werd om 16.20 uur in verband met een grenscontrole op de parkeerplaats Bunderneuland door de grenspolitie aan de kant gezet. Tijdens de controle van een 29 jarige Pool bleek dat deze door de Officier van Justitie Wuppertal werd gezocht. Hij had nog een boete van 2.800 euro wegens oplichting open staan. Omdat hij het bedrag niet kon voldoen werd hij naar een justitiële inrichting overgebracht, waar hij de komende 70 dagen mag verblijven.

Vrijdagavond was het bedrijventerrein aan de Katjedeep in Bunde gehuld in een zee van blauwe lichten. Diverse hulporganisaties oefenden op een noodsituatie na een chemisch ongeval. Een zogenaamde MANV-situatie met CBRN-betrokkenheid. De MANV staat voor Mass Casualty Incident en de afkorting CBRN staat voor Chemical, Biological, Radioactive and Nuclear Hazards (voorheen bekend als NBC Hazards).

Het scenario was dat er een ongeval met een vorkheftruck in de loods van een schildersbedrijf had plaatsgevonden, waarbij een vat natriumhydroxide beschadigd raakte en meerdere mensen ermee in aanraking kwamen. Ook zaten twee mensen bekneld onder een plank.

Eerst werden de brandweer van de Bunde en de reddingsdienst gealarmeerd. De situatie ter plaatse was snel in kaart gebracht en de brandweer sloeg alarm voor gevaarlijke stoffen en de reddingsdienst startte de MANV-situatie. Extra ambulances van de reguliere dienst, voertuigen, bemand door vrijwilligers en eenheden van verschillende Rapid Action Groups (afgekort SEG), werden gealarmeerd. De gevaarlijke goederentrein, het technisch operatiecentrum en de logistieke trein werden gealarmeerd door de wijkbrandweer Leer. De THW werd gevraagd om de scène volledig te verlichten.

Binnen zeer korte tijd waren meer dan 100 hulpdiensten ter plaatse. Er werden opslagruimtes voor patiënten gecreëerd, spoedartsen en reddingswerkers behandelden de patiënten die al uit het gebouw waren gered. Voor het gebouw werd een decon-systeem opgezet, terwijl Malteser-hulpdiensten in speciale beschermende pakken eerste hulp verleenden aan de mensen in het gebouw. De reguliere reddingsdienst en SEG Transport brachten de patiënten vervolgens naar de omliggende klinieken, gesorteerd op urgentie.

Gasten en waarnemers waren onder meer districtsbestuurder Matthias Groote, bondsburgemeester Uwe Sap, hoofd van het bureau voor openbare orde Thomas Stamm (LK Leer), reddingsdienstmanager Markus Wucherpfennig en gasten van de brandweer van Papenburg.

Bij deze oefening werden de volgende hulpdiensten ingezet: Bundesbrandweer, gevaarlijke stoffentrein in de wijk Leer, technische bedrijfsvoering wijkbrandweer, logistieke trein in de wijkbrandweer in Leer, reddingsdienst in Leer, SEG Transport (DRK), SEG patiëntenopslag, SEG CBRN (Malteser), OrgL (organisatiehoofd reddingsdienst) en LNA (hoofd spoedarts) en de THW.

Foto’s: Feuerwehr Landkreis Leer

Haren

Vermoedelijk tussen zaterdag 16.00 uur en zondag 10.00 uur is op de K225, tussen Altenberge en de Sluis 68 in Haren, een witte VW golf in de berm terecht gekomen en daar meerdere verkeersborden aangereden. De bestuurder is er vandoor gegaan.

Tussen zaterdag en zondag is op de Röchlingstraße in Haren in een bocht naar links een auto tegen een boom gereden. De boom legde hierbij het loodje. De bestuurder, die mogelijk in een VW Arteaon reed, is doorgereden zonder zich om de schade te bekommeren.

De politie verzoekt getuigen van deze ongevallen contact op te nemen.

Meppen

De politie heeft zondag een 27 jarige man uit Polen aangehouden. Hij werd in het kader van de grensbewaking op de 402 ter hoogte van de afrit Meppen staande gehouden en gecontroleerd. De man bleek gesignaleerd te staan vanwege twee keer fraude met uitkeringen in 2021. Daarvoor stond nog een boete van 450 euro open. De man kon de boete niet voldoen en werd daarom voor een vrijheidsstraf van 10 dagen overgebracht naar een gevangenis.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.