Kinderen krijgen in bibliotheek Blijham antwoord hoe het is om brandweerman of -vrouw te zijn

Foto: Jan Glazenburg


BLIJHAM – Vanmiddag kregen kinderen in de bibliotheek van Blijham antwoord op vragen als: hoe is het om brandweerman of -vrouw te zijn? Waarom zijn rookmelders zo belangrijk? En wat moet je eigenlijk doen als thuis de rookmelder piept? 

De brandweermannen-en vrouwen van Brandweer Groningen kwamen langs in de bibliotheek van Blijham. Zij lazen voor uit het boekje Lappa PIEP, hielden een brandveiligheidsspreekuur en vertelden hoe het is om bij de brandweer te werken. Natuurlijk namen ze ook een echte brandweerauto mee! Kinderen mochten zich snel verkleden als brandweervrouw of -man, in de brandweerauto zitten, een “brandje” blussen en wie het durfde een rondje door het dorp in de brandweerauto maken. Ook waren er mooie platen om in te kleuren en was er voor iedereen een presentje.

De brandweer rukt regelmatig uit naar de bibliotheken in de provincie. Niet met sirenes, wél met het boekje Lappa PIEP en een dosis kennis over brandveilig leven. Door voorleesmiddagen te combineren met een brandveiligheidsspreekuur, leren kinderen én volwassenen meer over het brandveilig(er) maken van hun huis.  

Lappa PIEP: interactief prentenboek
Lappa PIEP is een prentenboek over brandveiligheid, zonder dat het eng wordt. Wat het boek extra speciaal maakt, is dat het tweetalig is uitgevoerd: in het Nederlands en in het Grunnegs. In de illustraties zijn ook typisch Groninger items te vinden. Het interactieve prentenboekje met vragen en een doe-opdracht is geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar en te leen in alle Groninger bibliotheken en schoolbibliotheken. 

Foto’s: Jan Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.