Scholen herdenken Jodenvervolging Ter Apel 80 jaar geleden

Foto: André Dümmer

TER APEL – Op initiatief van Jaap Spanninga zal er op maandag 28 november a.s. door de scholen in Ter Apel herdacht worden dat op 27 november 1942, 80 jaar geleden, de laatste Joden uit Ter Apel werden getransporteerd naar Kamp Westerbork.

Reeds eerder, op 15 juli 1942, werd ook al een grote groep Joden uit Ter Apel naar dit kamp overgebracht. Op 27 november 1942 werd Ter Apel dan ook door de Duitse bezetters “Judenfrei” verklaard. In totaal werden 49 Joden uit Ter Apel naar Westerbork gebracht en in Auschwitz vermoord.

De herdenking op maandag 28 november vindt plaats om 13.30 uur bij het Joods Monument in Ter Apel aan de Schotslaan, waarop alle namen van deze vermoorde personen zijn vermeld, en waarbij de bovenbouw van alle basisscholen in Ter Apel en de RSG zijn vertegenwoordigd. Tijdens de herdenking zullen de namen van de vermoorde personen door de leerlingen van deze scholen worden voorgelezen.

Wethouder Potze van de gemeente Westerwolde zal een toespraak houden en een krans leggen namens de gemeente  en de scholen, terwijl Jaap Spanninga nog eens zijn beleving als kind van dit gebeuren zal verhalen.

De Werkgroep hoopt dat vele inwoners van Ter Apel bij deze herdenking aanwezig zullen zijn.

Alleen bij heel slecht weer zal deze niet doorgaan.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.