Stadskanaal doet mee aan Orange the World

Foto: Ronny

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Vanaf 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, kleurt daarom de brug de Rode Loper ’s avonds en ‘s nachts oranje.

Burgemeester Sloots: “We grijpen Orange the World aan om extra aandacht te vragen voor vrouwenmishandeling en huiselijk geweld. In Nederland is het helaas nog zo dat zo’n 45 procent van de vrouwen en meisjes (ooit) te maken krijgt met geweld. Om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen is het belangrijk om een veilige omgeving en een luisterend oor te bieden. Dat is iets waar iedereen een steentje aan kan bijdragen.”

Preventie
Dit jaar is het thema ‘preventie’. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Meer investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken is van cruciaal belang. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.

Ik ben #medestander

Het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen is man, maar gelukkig is het overgrote deel van de mannen geen dader. Juist die laatste grote groep mannen en jongens willen we betrekken bij de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Mannen die medestander willen zijn om geweld tegen vrouwen te stoppen en zo onderdeel van de oplossing willen zijn. Maar ook vrouwen kunnen actievere medestanders zijn, door te helpen het taboe op praten over geweld te doorbreken. Tijdens de campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op www.orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden.

Waarom oranje?

Het oranje uitlichten van een bekend gebouw of ander object vanaf 25 november is een vast onderdeel van de campagne Orange the World. De Rode Loper kleurt op initiatief van de gemeente oranje. Dat het gelijktijdig is met het WK-voetbal is toeval. De kleur oranje refereert hier niet aan. Oranje staat voor het aanbreken van een hoopvolle toekomst.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.