Verslag van Jan Bossen van het ommetje door Jipsinghuizen

Foto: Jan Bossen

JIPSINGHUIZEN – Vanmorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Jipsinghuizen. Hieronder het verslag met foto’s gemaakt door Jan Bossen.

Op 30 november hadden de wandelcoaches hotel “de Waalehof ” in Jipsinghuizen uitgekozen als startpunt voor hun wekelijkse wandeling. Hier stond vanaf 8.45 uur dan ook de koffie klaar, en konden de wandelaars die zich hiervoor vooraf hadden opgegeven zich melden.

Ook deze ochtend kon er weer worden gewandeld in drie afstanden, n.l.  11 km, 9 km en 7 km. Direct na het vertrek ging de wandeling langs “de Breiskamp “. Dit stuk land maakt nu deel uit van het begrazingsproject Breedwisch, maar rond 26 september 1665, tijdens de eerste Munsterse oorlog, hadden de Munsterse troepen, groot 1800 man,  op dit stuk grond hun kampement opgeslagen.  Ze waanden zich hier volkomen veilig, niet wetende dat aan de overkant van wat nu de Jipsingboertangerstraat is , een afdeling van de Staatse tropen zich in een stuk bos ophield en hun schitterend in het vizier had. En op 26 september dus heeft deze afdeling, groot 104 man,  onder leiding van luitenant Willem Nierop de Munstersen volledig in de pan gehakt. 300 man van de Munstersen zijn hierbij gesneuveld dan wel tijdens hun vlucht verdronken in de Ruiten Aa. Nierop en zijn mannen hebben vervolgens de brug, die door de Munstersen in het moeras was aangelegd, in brand gestoken dan wel verwoest. Om Groningen te bereiken moesten de Munstersen daarop een grote omweg maken, en dat gaf Groningen de tijd om zich voor te bereiden. En dat is dus gelukt.

Hierna ging de wandeling verder door het prachtige natuurgebied tussen Sellingen en Jipsingboertange om uiteindelijk weer in Jipsinghuizen aan te komen. En hier stond, zoals gebruikelijk, voor de liefhebbers de soep met broodjes weer te wachten. Het was een schitterende wandeling waarvoor de coaches ook vandaag weer alle lof kregen toegezwaaid.

Ingezonden door Jan Bossen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.