Met een beker glühwein of chocomelk luisteren naar de Giezelbaargbloazers in Blijham

Foto: Jan Glazenburg

BLIJHAM – Vanmiddag liet een aantal midwinterhoornblazers van de Giezelbaargbloazers uit Veele bij het dorpsplein het melancholisch stemmend geluid van hun midwinterhoorns klinken.

De traditie voert terug naar de heidense tijd toen het geluid van de hoorn boze geesten moest verdrijven. De midwinterhoorn wordt altijd solo geblazen en het geluid is een klagende, weemoedige klank die wel vijf tot acht kilometer ver te horen is. Dat er meestal in de schemering wordt geblazen, draagt bij aan de mystieke sfeer die bij de midwinterhoorn hoort.

De Giezelbaargbloazers vertoonden hun kunsten bij het dorpsplein in Blijham. Het optreden werd georganiseerd door het Blijhamster Dorpsleven. Aanvankelijk was het de bedoeling dat een aantal leden ook bij het palaios arboretum op hun midwinterhoorns zou blazen, maar dat kon in verband met ziekte niet doorgaan. Het publiek werd getrakteerd op warme chocomelk, glühwein met een nieuwjaarsrolletje.

Foto’s: Jan Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.