Verslag van Jan Bossen van het ommetje door Ter Apel

wandelcoaches Els Eckhard, Jolanda Willems en Els van Hoof Foto: Jan Bossen

TER APEL – Vanmorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Ter Apel. Hieronder het verslag met foto’s gemaakt door Jan Bossen.

Op woensdag 11 januari was er weer een wandeling van WandelenWerkt, de eerste van 2023. Het startpunt van deze wandeling was bij Recreatie Centrum “de Bosrand “in Ter Apel. Hier stond om 8.45 de koffie weer klaar en konden de wandelaars zich melden bij de wandelcoaches.

En dat waren vandaag dus een paar nieuwe coaches. Eltjo Glazenburg moest wegens een aantal lichamelijke ongemakken stoppen met actief wandelen en coachen terwijl ook Ooldrik Modderman om persoonlijke reden afscheid heeft genomen. Het trio coaches bestaat nu uit Els Eckhard, Jolanda Willems en Els van Hoof. Ook zijn de afstanden van de wandeling enigszins aangepast. Het gaat nu om 6 km, 8 km en 10 km. En de coaches zullen steeds rouleren in deze afstanden.

Nadat Jolanda Willems de wandelaars welkom heeft geheten en een gelukkig, sportief en gezond nieuwjaar heeft gewenst, ging de groep voor de 10 km van start. De andere groepen volgen steeds met een tussentijd van een kwartier.

Vanuit de Bosrand ging het richting t Schot, vroeger ook wel Ossenschot genoemd. Dit is een gehucht bij Ter Apel en betekent eigenlijk stal of schuur. De oorsprong hangt samen met de stichting, in de vijftiende eeuw, van het klooster bij Ter Apel. De monniken lieten hier het vee grazen en maakten hierbij gebruik van deze stal. Via t Schot werd de Leidijk bereikt. Deze Leidijk is ongeveer twee km lang en was bedoeld om het toenmalige hoogveenmoeras schoon te houden. Deze dijk stond ook direct in contact met de redoute Barnflair, en had zodoende ook een strategische ligging. En was zodoende ook een soldatendijk. Van de Leidijk ging het door de vloeivelden van de voormalige aardappelmeelfabriek T&O. Ter Apel & Omstreken. En deze vloeivelden zijn werkelijk een prachtig natuurgebied.

Na dit gebied te hebben verlaten ging de wandeling al snel verder langs de loop van de Ruiten Aa, en werd het punt bereikt waar de Runde verder gaat als Ruiten Aa. Na dit water een tijd te hebben gevolgd kwam al snel de Bosrand weer in zicht. En hier kon zoals gebruikelijk de inwendige mens weer worden versterkt. Zoals gebruikelijk stond hier de soep met brood, en zelfs een bal gehakt weer op de liefhebbers te wachten.

Tekst en foto’s: Jan Bossen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.