Marja Oortwijn: Westerwolder van het Jaar 2022

Foto: André Dümmer

TER APEL – Gisteravond vond in Hotel Boschhuis in Ter Apel de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Westerwolde plaats. Burgemeester Jaap Velema bracht na een toespraak een toost uit op het nieuwe jaar. Ook werd de winnaar van de verkiezing Westerwolder van het Jaar bekend gemaakt.

Samen met de burgemeester en wethouders van de gemeente Westerwolde konden de inwoners gisteravond in Hotel Boschhuis een toost uitbrengen op 2023. De avond, die werd gepresenteerd door Kasper Schomaker, werd druk bezocht. De burgemeester blikte terug op een roerig jaar, in het teken van onder anderen de oorlog in Oekraïne, de boerenprotesten, de vluchtelingen, de perikelen bij het AZC, de veiligheid, de energiecrisis, maar ook het boomplanten.

Nadat er een toost op het nieuwe jaar was uitgebracht werd de winnaar van de verkiezing ‘Westerwolder van het Jaar’ bekend gemaakt. Deze verkiezing werd voor de derde keer georganiseerd door de redacteur van de Kanaalstreek, de Ter Apeler Courant en het Streekblad, samen met de gemeente Westerwolde. Lezers van de weekbladen en leden van een vakjury konden stemmen op vijf kandidaten uit vijf verschillende dorpen van de gemeente. Dit waren: Willemijn Ahlers uit Wedde, Josien Bakker uit Vlagtwedde, Atte van Haastrecht uit Jipsingboertange, Pieter Huttinga uit Veelerveen en Marja Oortwijn uit Ter Apel.

Marja Oortwijn uit Ter Apel kreeg de meeste stemmen. Zij ontving naast een oorkonde en bloemen een zilveren penning, ontworpen en aangeboden door Marije Wensink van Edelsmederij Goudwicht uit Oudeschans. De overige kandidaten kregen een oorkonde en bloemen.

Marja Oortwijn uit Ter Apel is moeder van Rob, een jongen met Downsyndroom. Ze heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om de eetclub voor mensen met een beperking nieuw leven in te blazen. Samen met een aantal vrijwilligers draagt Marja zorg voor een heerlijke maaltijd voor de doelgroep en dat iedere week op woensdag van 17.00 tot 18.00 uur in buurthuis ’t Streekje in haar woonplaats. Samen met Beka Martens organiseert Marja om de twee maanden de zogeheten Robiaan Disco avonden in het buurthuis. Muzikanten treden dan op voor de doelgroep en ook daar draagt Marja haar steentje aan bij. Mensen met een verstandelijke beperking genieten enorm van deze avonden en ze kijken er telkens weer naar uit.

Marja neemt het stokje over van Hans Berg en Johannes Houwen uit Wedde. Zij werden in 2019 en 2021 Westerwolder van het Jaar. Vanwege corona vond de verkiezing in 2020 niet plaats.

Foto’s: André Dümmer

Video: RTV GO

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.