Drie verdachten aangehouden voor Bankhelpdeskfraude in Eext

Foto: Hemmo Kuiper

EEXT – Dinsdagochtend zijn in Groningen en Zuidhorn drie verdachten aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Deze personen hebben mogelijk afgelopen september een slachtoffer uit Eext voor duizenden euro’s opgelicht. Daarnaast hebben ze mogelijk ook in Rolde en Assen op sluwe wijze geld afhandig gemaakt. Er wordt onderzocht of deze personen ook betrokken waren bij andere aangiftes in de omgeving.

Het slachtoffer in Eext is alleen thuis wanneer er wordt gebeld. Er is een probleem met haar rekening en ze moet zo snel mogelijk enkele systemen installeren op haar laptop. De mannen weten het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Het slachtoffer doet wat haar wordt gevraagd, waardoor de daders toegang krijgen tot de bankgegevens op haar laptop. Hier maken ze dankbaar gebruik van door de limieten voor transacties te verhogen. Vervolgens komt een van de zogenaamde ‘bankmedewerkers’ haar pinpas ophalen en kan ze in een beveiligde lijn haar pincode inspreken. Terwijl er verschillende aankopen met haar pinpas worden gedaan, blijft ze aan de lijn met een van de daders. Hierdoor heeft ze geen idee wat zich afspeelt op haar bankrekening.

Drie aanhoudingen

Zodra de vrouw ontdekte dat iets niet klopte, heeft ze direct actie ondernomen. Ze nam contact op met de politie om aangifte te doen. Uit politieonderzoek komen uiteindelijk drie verdachten naar voren. Deze zijn dinsdagmorgen 17 januari aangehouden. Het gaat om een man van 20 jaar uit Groningen, een man van 18 jaar uit Groningen en een 17-jarige jongedame uit Zuidhorn.

Wordt u gebeld door de bank?

Onthoud dan dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening vraagt. Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet. Installeer ook nooit zomaar systemen als ze hierom vragen. Weet dat een bank haar klanten nooit onder druk zal zetten om zo snel mogelijk te handelen. Twijfelt u? Verbreek dan de verbinding en bel de bank via het nummer dat bij u bekend is.

Doe altijd aangifte

Bent u zelf slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte! Voor de politie is het heel belangrijk dat er aangifte wordt gedaan. Hiermee krijgen wij een goed beeld van de oplichtingen en waar de plaatsvinden. Met deze informatie kunnen we de daders opsporen.

Bron: Politie Drenthe

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.