Onderhandelingen cao streekvervoer mislukt, donderdag en vrijdag stakingen

Foto: Hemmo Kuiper

GRONINGEN, DRENTHE – De onderhandelingen over een nieuwe cao Streekvervoer zijn mislukt. Dat zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag na afloop van de vierde onderhandelingsronde vandaag. ‘Wij zijn diep teleurgesteld over de bereidheid van de werkgevers om tot een goede cao te komen. Er zit nu helaas niets anders op voor onze leden dan het werk neerleggen,’ aldus Van der Gaag. Op welke bus- en treinreizen precies gestaakt wordt is niet bekend.

Vakbonden en werkgevers gingen na maanden van acties en stakingen in december om tafel om te komen tot een nieuwe cao voor 2023. FNV wilde daarin een loonsverhoging gelijk aan de inflatie en maatregelen om de werkdruk fors te verlagen. Van der Gaag: ‘De werkgevers komen helaas niet verder dan acht procent loonsverhoging, dat betekent dus dat mensen met deze inflatie flink minder boodschappen kunnen doen. Ook doen de werkgevers te weinig om de werkdruk te verlagen. Te absurd voor woorden.’

Acties

Omdat de onderhandelingen zijn vast gelopen, is er voor de FNV-leden nog maar één middel om een betere cao af te dwingen en dat is het werk neerleggen. ‘Dat doen onze leden het liefst niet. Ze weten dat veel mensen afhankelijk zijn van het ov, maar de werkgevers laat ze geen keus. De leden leggen donderdag 19 en vrijdag 20 januari het werk neer. Om zo de werkgevers te dwingen naar ze te luisteren.’

Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. De vorige cao, die de leden van de FNV voor de zomer verwierpen, liep 31 december 2022 af.

Bron: FNV

Arriva adviseert reizigers om rekening te houden met een staking en waar mogelijk alternatief vervoer te regelen.

Qbuzz geeft voor donderdag en vrijdag een negatief reisadvies af en adviseert een ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen.

Klik HIER om naar de website van Arriva en HIER voor de website van Qbuzz te gaan voor meer informatie

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.