Foto’s van de renovatie van de Koekjesfabriek

Foto: Mazzelmoaze

WEDDE – Het nieuwbouwproject “de Koekjesfabriek in Wedde” ondergaat al geruime tijd een serieuze verbouwing. In 1,5 jaar tijd wordt het pand veranderd naar een gezondheidscentrum, met een huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapie en Buurtzorg op de begane grond en totaal vier luxe, levensloopbestendige appartementen op de twee verdiepingen. Deze appartementen zijn ruim, licht en worden energiezuinig gebouwd. Er komt een lift en een trappenhuis in het gebouw en buiten worden parkeerplaatsen en bergingen gerealiseerd.

De koekjesfabriek aan de Lageweg 14 werd in 1952 gebouwd door het Amsterdamse bedrijf Van Houten Chocolade voor de productie en verpakking van bonbons. In 1970 nam Bouwman Banketfabriek De Ster het pand over en nam het in gebruik als koekjesfabriek. In 1997 kwam het pand in particuliere handen en diende het onder meer als bedrijfsverzamelgebouw. Sinds 2008 stond het gebouw te koop.

Het gebouw is vorig jaar door huisarts Jana Wisserkerke, met behulp van drie investeerders, gekocht. De renovatie is na de zomer door bouwbedrijf Vieregge Wilts met ingrijpend sloopwerk en asbestsanering gestart. De vloer op de begane grond en het dak worden vervangen en de kozijnen worden vernieuwd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. De nieuwe eigenaren hopen dat de renovatie van de buitenkant voor komende winter is afgerond. In de loop van dit jaar moeten de fysio- en buurtzorgruimtes klaar zijn voor gebruik en uiterlijk als het huurcontract van de huidige huisartsenpraktijk eind 2024 afloopt, moet de nieuwe praktijk operationeel zijn. Ook de afronding van de bouw van de appartementen staat voor eind dit jaar gepland.

De restauratie is mede mogelijk dankzij bijdragen uit het Energiefonds, Zorgfonds en Leefbaarheidsfonds van het Fonds Nieuwe Doen van de Provincie Groningen. Financier ABN-AMRO doet een duit in het zakje in het kader van de ingrijpende verduurzaming van dit erfgoed.

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.