Paas over rapport parlementaire enquêtecommissie: ‘Staat heeft iets recht te zetten’

Foto: Johan de Boer

GRONINGEN – ‘Een glashelder rapport’, aldus commissaris van de Koning René Paas over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen, dat vrijdag 24 februari in Zeerijp werd gepresenteerd. Paas: ‘Er is een ereschuld, zoals de commissie stelt. De staat heeft iets recht te zetten. Nu en in de toekomst’.

Tijdens de presentatie in Zeerijp lichtte commissievoorzitter Tom van der Lee het rapport getiteld ‘Groningers boven gas’ toe, waarna het werd overhandigd aan Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer. ‘De belangen van de Groningers zijn structureel genegeerd bij de aardgaswinning in Groningen, met voor hen rampzalige gevolgen’, aldus de commissie. Het volledige rapport is te bekijken via de website van de Tweede Kamer.

Bron: Provincie Groningen

Reactie Statenfractie GroenLinks op rapport parlementaire enquêtecommissie Gaswinning 

De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten zal vandaag geen oplossingen presenteren naar aanleiding van de uitkomsten van de parlementaire commissie gaswinning. Dat heeft geen zin. ‘Voor nu staan we achter de Groningers die vandaag zijn bevestigd in het beeld dat ze al jaren hebben, geen vertrouwen en geen veiligheid‘, zegt GroenLinks fractievoorzitter Hendri Meendering. 

Oplossingen staan of vallen niet met de presentatie van de uitkomsten van de Parlementaire Enquêtecommissie. Wel is duidelijk geworden dat het totaal anders moet en dat de Haagse overheid verantwoordelijk is, zeker voor de vele misstanden in het verleden, maar ook voor de toekomst. Al moeten ze die nu wel lokaal en samen met de Groningers gaan oppakken en heel simpel: geld en concrete actie zijn hierbij veel belangrijker dan administratieve processen. Als Groninger politiek moeten we nu samen optrekken met plannen naar Den Haag, dichtbij, samen met de Groningers plannen maken en dan uitvoeren. 

Het rapport van de parlementaire enquête gaswinning heeft de Groningers weinig nieuws gebracht. Het woord veiligheid stond niet in de Haagse ‘Van Dale’. Dat is nu wel heel duidelijk geworden. Het woord vertrouwen stond er ook niet in.‘ 

‘Verrassend zijn de uitkomsten van de Parlementaire Enquête Gaswinning niet. Ze bevestigen wat we in Groningen al lang hebben gezien, veiligheid heeft geen rol gespeeld bij de gaswinning en niemand heeft de verantwoordelijkheid hiervoor genomen, behalve de Groningers zelf, maar die werden niet gehoord.‘ 

Ingezonden door GroenLinks

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.