Grasnapolsky en NOORDWOORD presenteren En je noemt het / het grensland Een nieuw Nedersaksisch spoken word-project 

Foto: Anita Meis

SCHEEMDA – Tijdens de tiende editie van Festival Grasnapolsky gaat de productie En je noemt het/ het grensland in première. Nederlandse en Duitse dichters uit het grensgebied nemen het publiek mee in woorden, klanken en sferen van de streektaal.

Het grensland is een nieuwe productie waarin streektaal centraal staat. Het Gronings is een variëteit van het Nedersaksisch, een regionale taal die in 1996 werd erkend onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. In de week voorafgaand aan Grasnapolsky verblijven de dichters in Scheemda om de streektaal – het Gronings, maar ook het Drents en Platduuts – te ontdekken, te onderzoeken en een nieuw podium te bieden. Ze worden daarbij gecoacht door ervaren dichters en singer-songwriters. Hun gedichten en verhalen brengen ze uiteindelijk samen in een gloednieuwe performance die in première gaat op Grasnapolsky. 

Alles komt samen op zondag 12 maart in een unieke performance op Grasnapolsky in een van de mooiste zalen van de fabriek: de Bolkokerruimte. 

Première
Datum: zondag 12 maart 
Aanvangstijd: 18:30 uur

De tiende editie van Festival Grasnapolsky vindt plaats van 10 t/m 12 maart in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, Oost-Groningen. Meer informatie: grasnapolsky.nl

Credits
Deelnemende dichters: Renske van Dijk (NL), Gesche Gloystein (D), Sacha Landkroon (NL), Arne Lentföhr (D) en Willemijn van de Walle (NL). 
Regie: Dean Bowen
Artistieke coaching: Bert Hadders, Otto Groote, Electropoëzie en Fieke Gosselaar. 

En je noemt het/ het grensland is een samenwerking tussen Grasnapolsky en NOORDWOORD. NOORDWOORD gelooft dat literatuur kan inspireren, verrijken en grip kan geven op de maatschappij. Daarom stimuleren ze vanuit Noord-Nederland een toegankelijke en activerende literaire cultuur. Ze organiseren literaire activiteiten en producten en delen kennis en informatie.

En je noemt het / het grensland wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds en de Provincie Groningen. 
Meer taal en spoken word op Grasnapolsky

Dit jaar is het thema van Grasnapolsky Alles Om Je Heen, naar het gelijknamige nummer van Lucky Fonz III van zijn laatste album Hemellichamen. Lucky Fonz III presenteert samen met audiovisueel kunstenaar Jos Agasi een poëtische en theatrale performance op vrijdagavond 10 maart. Later die avond betreedt  Bob uit Zuid het podium. Bob Dijkshoorn – uit Zuid –  wil geen hits, maar rappen over echte dingen, over zijn huisdieren (een sint-bernàààrdshónd) en over zijn hobby’s (karpervissen). De bravoure spat af van de dictie (met een harde k) en de plompe rockproductie op z’n Osdorps. 

Op zaterdag brengt Electropoëzie dichtkunst samen met dansbare beats en sprankelende melodieën. Het Groningse duo tiert welig bij wanorde. Screamo wordt synthpop wordt sprechgesang wordt schlager wordt een waar slagveld. Dit voorjaar komt Electropoëzie met een nieuw album. Ze coachen de deelnemende dichters van het Grensland en zijn zelf dus ook te zien op Grasnapolsky. 

Spoken word-artiest Elten Kiene gaf vorig jaar al acte-de-presence op Grasnapolsky en is dit jaar terug met zijn eerste theatervoorstelling Ik Ben Nog Nooit Op Dit Punt Geweest. De voorstelling gaat over durven dromen en manifesteren, door te schrijven en hardop uit te spreken. Elten Kiene is oprichter van het spoken word-platform Woorden Worden Zinnen. In 2020 ontving hij de Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ik Ben Nog Nooit Op Dit Punt Geweest wordt zaterdag én zondag (11 en 12 maart) gespeeld. 

Het hele programma is te bekijken op de website van Grasnapolsky

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.