Fabriekspijp voormalige steenfabriek Winschoter Hoogebrug wordt opgeknapt

Foto: Catharina Glazenburg

BLIJHAM, WINSCHOTEN – De voormalige steenfabriek ‘Oost-Groningen’ op de grens van Blijham en Winschoten is gesloopt; de fabriekspijp wordt opgeknapt. De fabriek, die gebouwd werd in 1926, sloot in 1981. Huidige eigenaar is werk/leerbedrijf Afeer.

De beeldbepalende voormalige steenfabriek in het buurtschap Winschoter Hoogebrug en de voormalige champignonkwekerij zijn door B Reer, sloop en grondwerken, gesloopt. Alle materialen die nog geschikt zijn om een tweede leven te krijgen, zijn netjes en vakkundig gedemonteerd. Het afval werd in de daarvoor bestemde containers gescheiden. Het puin is op de locatie gebroken tot menggranulaat.

Het gebouw werd door Afeer voor verschillende doeleinden gebruikt, maar was sterk verouderd. De fabriekspijp blijft, als een stuk cultureel erfgoed, staan. Men is nu bezig de pijp op te knappen.

De loods naast de fabriek, waarin opleidingen worden gegeven, het magazijn en de stoffeerderij blijven staan. Op het terrein van de fabriek worden nieuwe gebouwen geplaatst. Als alles volgens plan verloopt is het hele project in 2025 gereed.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.