Slechte kwaliteit zwemwater recreatieplas Wedderbergen

Foto: Catharina Glazenburg

WEDDERBERGEN – Recreatieplas Wedderbergen was een prachtige plek voor recreanten om te zwemmen. Helaas is de kwaliteit van het zwemwater sinds 2014 achteruitgegaan. Daarom heeft de provincie in het voorjaar van 2022 besloten om deze recreatieplas van de lijst met zwemwater te halen. Dit is een verlies voor Wedde, haar toeristen en andere recreanten die graag gebruik maakten van de zwemplas.

Onderzoek

De gemeente Westerwolde heeft laten onderzoeken waarom het zwemwater van slechte kwaliteit is. Dit onderzoek is uitgevoerd door studenten van de Universiteit van Wageningen. Zij hebben gekeken naar het water zelf, de dieren die daar rondlopen en de omgeving. Uit dit onderzoek bleek dat de bacteriën in de uitwerpselen van honden en vogels het grootste probleem is voor de kwaliteit van het water.

Wanneer honden in het water poepen heeft dit directe gevolgen voor de kwaliteit van het water. Ook wanneer een hond op het strand poept, komen de bacteriën na een regenbui in het water terecht. Vooral in de zomermaanden, wanneer de meeste mensen gebruik maken van de recreatieplas, verspreiden deze bacteriën zich razendsnel.

Hoe nu verder?

De gemeente gaat proberen om de kwaliteit van de recreatieplas te verbeteren, zodat er in de toekomst weer gezwommen kan worden. Dit begint met het dringende verzoek aan alle hondenbezitters die in het gebied wandelen, om de uitwerpselen van hun hond op te ruimen en de honden zo weinig mogelijk te laten zwemmen. Alleen op die manier kan er in de toekomst weer gezwommen worden in de recreatieplas.

N.B. Het betreft hier de recreatieplas bij de Weddermeerhoeve.

Ingezonden door Gemeente Westerwolde

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.