Ubbo Emmius Stadskanaal doet mee aan de voorrondes van de jubileumeditie “op weg naar het Lagerhuis”

Fotocredits: BNNVARA

GRONINGEN, STADSKANAAL De BNNVARA-debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ is terug. In deze 25e editie van de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland werken middelbare scholieren naar een uiteindelijke tv-finale. Uit elke provincie strijden scholieren voor een plek in deze finale. Zes scholen uit Groningen trappen dit seizoen af met een voorronde waarbij ze onder andere debatteren met Statenleden van de provincie Groningen. De voorronde vindt plaats op vrijdag 10 maart om 10.15 uur op het Provinciehuis Groningen. Het allerbeste jonge debat- en speechtalent is te zien op zaterdagavond 6 mei bij BNNVARA op NPO 2.

De deelnemende scholen zijn: 

Gomaruscollege – Groningen 

Maartenscollege – Groningen 

Praedinius Gymnasium – Groningen

Ubbo Emmius – Stadskanaal

Willem Lodewijkgymnasium – Groningen 

Montessori Lyceum Groningen – Haren

Na een speechronde debatteren de middelbare scholieren over twaalf stellingen. Dit zijn landelijke en provinciale stellingen over onder andere of de woke-beweging een verrijking is voor de Nederlandse samenleving en of het Gronings de voertaal moet worden op scholen. Ook vinden dit jaar op 15 maart de Provinciale Statenverkiezingen plaats, hier is aandacht voor op de dag zelf naast een schaduwverkiezing onder jongeren. 

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren ‘90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen is in samenwerking met de Provincie Groningen en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt. 

Ingezonden door BNN VARA

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.