Conservator Groninger Museum geeft lezing in Stadskanaal

Foto: Groninger Archieven

STADSKANAAL – Op zondag 19 maart komt er in het zondagmiddagprogramma van het Streekhistorisch Centrum weer een speciale gast voor een lezing in de bibliotheek van Stadskanaal. Historicus en conservator van het Groninger Museum Lieuwe Jongsma komt vertellen over zijn recentste onderzoek naar de geschiedenis van Groningen.

Zijn lezing gaat over kleur in Groningen in de 18e eeuw. Vandaag de dag is kleur in de objecten om ons heen zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet bij stil staan waar die kleuren vandaan komen. Met de komst van synthetische pigmenten zijn de mogelijkheden eindeloos. In de 18e eeuw was dat anders: iedere kleur werd gemaakt van een ander pigment met een vaak exotische oorsprong. De pigmenten werden gebruikt om gebouwen kleur te geven, stoffen te verven of schilderijen te maken die in de huizen van rijke mensen hingen. Hoe kwamen deze pigmenten naar Groningen en hoe werden ze gebruikt?

De lezing begint om 14.30 uur. Reserveren kan via de website www.streekhistorischcentrum.nl, per mail  info@streekhistorischcentrum.nl, of tijdens kantooruren telefonisch via 0599-612649. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

Ingezonden door SHC

Beeld: Links: Groene kamer Feithhuis, Foto P.B. Kramer, circa 1915, Groninger Archieven;

Rechts: Groene kamer Feithhuis, Aquarel Louise Feith, circa 1910, Groninger Archieven.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.