Expositie van werken van schilder Marijke ten Wolde in Vestingmuseum Oudeschans

Foto: Johannes Velthuis

OUDESCHANS – Op vrijdag 17 maart aanstaande opent het Vestingmuseum Oudeschans, na de winterstop, met een prachtige expositie van de werken van schilder Marijke ten Wolde.

Welk dorp met maar ongeveer honderd inwoners heeft een eigen museum? Oudeschans heeft het! Welk museum heeft een unieke archeologische vaste collectie èn, per museumseizoen, twee verschillende exposities? Het Vestingmuseum Oudeschans heeft het!


In de cyclus ‘een expositie van de werken van een kunstenaar uit de vesting Oudeschans – een kunstenaar van buiten Oudeschans’ opent het Vestingmuseum Oudeschans, na de winterstop, haar deuren op vrijdag 17 maart 2023 om 13.00 uur met een expositie van de olieverfschilderijen en pasteltekeningen van
Marijke ten Wolde, woonachtig in Oudeschans.

‘Van hier en nu en lang geleden’
Marijke ten Wolde was op jonge leeftijd al gefascineerd door alles wat er in de tuin groeide en wat er in te vinden was. Op haar kindertekeningen zijn bloemen, bomen, lieveheersbeestjes, geiten en hier en daar een hond te zien. De interesse is gebleven, ze heeft veel tuinen en (tuin)landschappen gecreëerd en geschilderd.


Marijke: “Een (moes)tuin is niet veel anders dan een schildersdoek, ook in een tuin draait het deels om vorm, kleur en compositie. Schilderen en tuinieren staan bij mij gezamenlijk met stip op één.”
Marijke studeerde aanvankelijk Kunstgeschiedenis, met de bedoeling om zich te gaan specialiseren in archeologie. Al snel stapte ze over naar de richting schilderen en tekenen aan de Kunstacademie Minerva Groningen (1982-1988). In het Vestingmuseum Oudeschans is te zien wat ze in de afgelopen vijfendertig jaar zoal geschilderd heeft: Groninger landschappen, portretten, dieren, tuinen en stillevens.

In de Pottenkaaste aan de Voorstraat (het kleinste museum van Nederland), exposeert Marijke een deel van wat ze in Oudeschans bij het tuinieren tegenkwam: eeuwenoude potscherven, honderd jaar oude stukjes van theekopjes en van recentere datum bijvoorbeeld een stuk plastic, doppen van flessen, elektriciteitsdraad en een knoop. In Oudeschans vindt Marijke ter plekke wat ook ter plekke, sinds 1593, werd weggegooid. Stukjes geschiedenis die haar blijven boeien; elk fragment heeft zijn eigen verhaal. Soms van vijfendertig jaar geleden, soms van vierhonderd jaar geleden, daarom, van vrijdag 17 maart tot en met zondag 30 juli 2023: ‘Van hier en nu en lang geleden’!

Het Vestingmuseum Oudeschans (Molenweg 6) is vanaf vrijdag 17 maart 2023 geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.