PvdA wil Basisbanen in de hele provincie Groningen

Foto: PvdA

GRONINGEN – De Basisbaan is al enkele jaren erg succesvol in de gemeente Groningen. Reden voor de Statenfractie van PvdA om hiermee in de hele provincie aan de slag te gaan.

PvdA Eurocommissaris Agnes Jongerius was op vrijdag 10 maart op werkbezoek in Groningen. Ze bezocht samen met PvdA wethouder Carine Bloemhoff en PvdA gedeputeerde Tjeerd van Dekken, MFC de Wijert, om hier te praten over de Groningse Basisbaan. Bij het MFC zijn ze onder andere in gesprek gegaan met verschillende Basisbaners die hen enthousiast vertelden over hun werk. Met de Basisbaan biedt de gemeente werk voor mensen voor wie een betaalde baan niet haalbaar is. Een Basisbaan bestaat uit diverse taken in wijken en/of dorpen. Deze taken zijn door bewoners, organisaties en bedrijven aangedragen en worden anders niet uitgevoerd.

Het experiment met de Basisbaan loopt in de gemeente Groningen al enige jaren erg positief. Hardwerkende Basisbaners zorgen ervoor dat hun wijk een stukje mooier wordt en het werk geeft hun daarnaast veel voldoening. Dit wordt ook aangegeven door Ruben Valk die al 2 jaar een Basisbaan heeft als wijkjournalist: ‘’Ik voel me niet meer eenzaam, ik leef gezonder, ik heb mijn schulden afbetaald, ik ken iedereen in de wijk en iedereen kent mij. Ik ben een hele nieuwe Ruben sinds ik een Basisbaan heb.’’

Reden voor de Provinciale Statenfractie van de PvdA om dit ook in de rest provincie uit te rollen. In de komende collegeperiode wil de PvdA zich daarom hard maken voor de introductie van de Basisbaan in de hele provincie. Een voorbeeld van zo’n Basisbaan zou volgens de PvdA kunnen zijn: het helpen met verzorgen van lunch en ontbijt op scholen. Teveel kinderen gaan immers zonder eten naar school. PvdA gedeputeerde en lijsttrekker Tjeerd van Dekken: ‘De Basisbaan is fantastisch, mensen voelen zich weer een volwaardig onderdeel van de maatschappij als ze de kans krijgen er een positieve bijdrage aan te leveren. Voor iedereen hoort er een plek te zijn bij het bouwen aan de toekomst!’’

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.