Politie zoekt vier verdachten na plofkraak in Nieuw-Dordrecht (Update)

Foto: Hilvert Huizing

NIEUW-DORDRECHT – De politie is op zoek naar minstens vier verdachten van een plofkraak bij een pinautomaat in dorpshuis de Klink aan de Rietdekkershof in Nieuw-Dordrecht. Rond 04:30 uur is daar geprobeerd om een geldautomaat open te breken met behulp van een explosief. De verdachten zijn er in een donkerkleurige auto vandoor gegaan. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er een buit is gemaakt. De EOD is ingeschakeld.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plaatse gekomen om te kijken of het pand, waar de geldautomaat gevestigd is, veilig is. Dat onderzoek was vanmorgen rond 09:00 uur nog gaande. Zo wordt er gekeken of er niet nog andere explosieven bij de geldautomaat zijn. Ook wordt onderzoek gedaan naar het gebruikte explosief. Pas als de EOD de situatie veilig heeft verklaard, kan worden onderzocht of er een buit is gemaakt. Directe omwonenden zijn opgevangen in de Rank, een gebouw bij de kerk. Zij kunnen pas weer terug naar huis, zodra er sprake is van een veilige situatie. De schade aan het gebouw is groot.

Voertuig(en) en vluchtrichting
De plofkraak aan de Rietdekkershof is door meerdere buurtbewoners gemeld. De politie trof ter plaatse geen verdachten aan. Agenten zijn meteen met een onderzoek begonnen. Er zal sporenonderzoek worden uitgevoerd en inmiddels zijn er meerdere camerabeelden veiliggesteld. Daarnaast hebben agenten gesproken met getuigen en omwonenden. Uit die informatie werd duidelijk dat er minstens vier verdachten in donkere kleding betrokken waren bij de plofkraak. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk met wat voor voertuig(en) en in welke richting zij zijn weggevlucht.

Tips en camerabeelden
De politie spreekt met zoveel mogelijk getuigen en omwonenden. Het kan zijn dat iemand anders ook beschikt over waardevolle informatie of zelfs beelden van bijvoorbeeld een deurbelcamera of dashcam. Heeft u tips of beelden? En heeft u die nog niet gedeeld met de politie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. U kunt uw informatie ook anoniem delen via 0800-7000. U kunt tips en beelden ook insturen via Politie.nl of via het tipformulier

UPDATE 14:00 UUR

Donkerkleurige auto
Uit onderzoek blijkt dat de verdachten mogelijk zijn weggevlucht in een donkerkleurige auto. Dat is vlak na de plofkraak gebeurd, zo rond 04:30 uur. Het voertuig was vermoedelijk voorzien van een witte kentekenplaat. We sluiten op dit moment niet uit dat er ook een ander voertuig betrokken is geweest bij de plofkraak. Daarnaast zien we vaak dat daders van plofkraken een voorverkenning doen. Mogelijk dat dit voertuig of andere verdachte voertuigen eerder in Nieuw-Dordrecht zijn gezien.  

Oproep aan inwoners Nieuw-Dordrecht en omgeving: bekijk camerabeelden
De politie doet een oproep aan alle inwoners van Nieuw-Dordrecht en omgeving, die in het bezit zijn van camera’s. We willen u vragen om deze beelden te bekijken in het tijdvak van 03:30 uur en 05:30 uur. Ziet u een donkerkleurige auto op de beelden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie. Ziet u een ander verdacht voertuig of een verdacht persoon? Laat het ons dan ook weten. Tenslotte kan het zijn dat het voertuig eerder in Nieuw-Dordrecht is geweest voor een voorverkenning. Misschien heeft u de afgelopen dagen iets verdachts gezien in de omgeving van de Rietdekkershof.

Aanvankelijk meldden we dat het zou gaan om een donkerkleurige Audi, maar het kan ook zijn dat het om een ander merk gaat. 

Alle belangrijke informatie, tips en relevante beelden kunt u delen via onderstaand tipformulier. U kunt ons ook bellen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). 

Medio november 2011 is bij hetzelfde gebouw een ramkraag gepleegd. Met een auto werd toen geprobeerd de muur waarin de geldautomaat zat te rammen. Ook werd er een poging gedaan de geldautomaat met gas te laten ontploffen. (red.)

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.