Statenfractie GroenLinks bezorgd over verdwijnen van Pekelder bruggen

Foto: Catharina Glazenburg

PEKELA – De fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld over het mogelijk verdwijnen van 21 bruggen over het Pekelderhoofddiep. GroenLinks vreest dat door het wegvallen van zoveel overwegen de bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid van Pekela onomkeerbaar afneemt. Daarom wil de partij in de provincie aandacht vragen voor het behoud van de bruggen.

In december 2021 besloot de gemeenteraad van Pekela om 21 van de 34 bruggen over het Pekelderhoofddiep te verwijderen. De reden hiervoor zijn de hoge onderhoudskosten die gemaakt moeten worden om de bruggen bruikbaar voor verkeer te houden. Daarvoor zouden de bruggen ook beweegbaar moeten blijven, zodat ze open kunnen om recreatievaart door te laten. Dit moet omdat de provincie Groningen het Pekelderhoofddiep heeft aangewezen als vaarweg voor recreatievaart. In een schriftelijke reactie deze maand heeft de Province de gemeente Pekela laten weten sterk te hechten aan het grote belang van de recreatievaart.

GroenLinks vindt dat het belang van bereikbaarheid hierbij onvoldoende wordt meegenomen en vreest voor de effecten van de leefbaarheid in Pekela. Statenlid Bas de Boer: “Zonder de bruggen moeten inwoners soms erg ver omreizen. Dit is schadelijk voor de bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid van Pekela. Er moet goed nagedacht worden of dit opweegt tegen het belang van recreatievaart.”

Als oplossing wil GroenLinks dat de provincie kijkt naar een structurele aanpak voor het behoud van bruggen in Groningen. Hoewel het onderhoud hiervan vaak de verantwoordelijkheid van Groninger gemeenten is, heeft het wegvallen van bruggen een enorme impact op de bereikbaarheid van de provincie. De Boer: “Door samen met Groninger gemeenten een plan te maken om bruggen te onderhouden, kunnen deze overwegen behouden blijven. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze provincie goed bereikbaar blijft voor al onze inwoners!”

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.